back

Крига скресла: у формульних розрахунках субвенцій зважатимуть на щільність населення

29-06-2016 | 16:39

«Прошу, відповідно до компетенції, опрацювати питання щодо внесення змін до формул розподілу медичної та освітньої субвенції…», – такими словами розпочинається документ, яким Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман зрушив з «мертвої точки» багаторічну проблему недофінансування цих галузей у Чернігівській області.

За результатами зустрічі Прем’єр-міністра України з головою Чернігівської облдержадміністрації Валерієм Кулічем 23 червня, Володимир Гройсман доручив урядовцям та іншим фахівцям: «…відповідно до компетенції, опрацювати питання щодо внесення змін до формул розподілу медичної та освітньої субвенції між місцевими бюджетами у частині доповнення їх показниками щільності населення, а також щодо можливого збільшення обсягів медичної та освітньої субвенцій для Чернігівської області». Узгоджені пропозиції мають бути подані Кабінетові Міністрів України в установленому порядку».

Нагадаємо, що коренем проблеми, яка протягом багатьох років призводила, зокрема, до несвоєчасності виплат заробітних плат медикам і освітянам, насамперед є діюча методика розрахунків, за якими Кабінет міністрів розподіляє кошти між місцевими бюджетами. Обсяг коштів визначається, спираючись на формулу, яка у своїй основі має показники кількості населення, але не враховує площу території, на якій необхідно забезпечити освітні й медичні послуги. А саме розгалуженість мережі, спричинена низькою щільністю населення, і є чинником, який найбільше впливає на собівартість послуг і, як наслідок, нестачу обсягу виділених коштів.

Таким чином, доповнивши формулу показником щільності населення, означена проблема має бути розв’язана. А для забезпечення потреб Чернігівщини на період опрацювання цього питання Прем’єр-міністр доручив віднайти можливість збільшення поточних обсягів фінансування.

Детальніше про це читайте у розгорнутому інтерв’ю голови Чернігівської ОДА Валерія Куліча на офіційному сайті облдержадміністрації цими вихідними.


Прес-служба облдержадміністрації