back

Зарплати і відпускні медикам та освітянам будуть – голова ОДА зустрівся з прем’єром

24-06-2016 10:06

Учора, 23 червня, відбулася робоча зустріч голови Чернігівської ОДА Валерія Куліча з Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом. У результаті досягнуто домовленості про наближення видатків субвенції для задоволення потреби у виплаті заробітної плати і відпускних працівникам медичної і освітньої галузей.

З метою задоволення суспільних потреб, ліквідації наявної кредиторської заборгованості із заробітної плати, недопущення її збільшення та для виплати коштів, передбачених для надання щорічної відпустки працівникам галузей освіти й медицини Чернігівщини, Міністерством фінансів попередньо погоджено наближення видатків субвенцій на суму близько 64 мільйонів гривень.

Таким чином розв’язано проблему нагальних виплат працівникам бюджетної сфери і заробітних плат до кінця літа.

Проте, як неодноразово наголошував Валерій Куліч, це не є вирішенням системної проблеми – хронічного протягом багатьох років недофінансування освіти і медицини Чернігівщини.

Ключовою причиною нестачі коштів державних субвенції є невідповідність мережі закладів області тим нормам і критеріям, у відповідності до яких проводяться розрахунки розміру бюджетних асигнувань. Сукупний дефіцит коштів для виплат заробітних плат освітянам і медикам Чернігівщини до кінця року складає приблизно 340 мільйонів гривень. І щороку, в той чи інший спосіб, виконавчій владі області доводиться вишукувати можливість ліквідувати цей «розрив».

«Розуміння проблеми з боку Прем’єр-міністра є», – напередодні, 21 червня, відповів на запитання освітян під час громадської приймальні у місті Мена Валерій Куліч. «Але від мене вимагають зустрічних кроків – я повинен показати реформування мережі закладів… Одна з найбільших наших бід – малокомплектні навчальні заклади – такі, у яких навчається 25 – 30 до 50 дітей. Таких в області – 160. Утримання цих шкіл не перспективне і з точки зору якості освіти, і через собівартість навчання… Ми не будемо залишати школи лише через те, щоб, наприклад, учителю було зручніше ходити на роботу. Я розумію, що зручніше, коли до школи 10 хвилин пішки, але це не може бути приводом утримувати заклад, у якому один учитель викладає 10 предметів. Ми не маємо права позбавляти дітей якісної освіти. Треба не відкладати проблему, а розв’язувати її – переводити дітей у якісні опорні школи, оснащувати їх, лагодити під’їзні дороги, купувати автобуси і працевлаштовувати вчителів. Над цими питаннями ми маємо працювати, а не над тим, як не дати закрити безперспективну малокомплектну школу. Тому закликаю всіх: давайте спілкуватися, і разом, розглядаючи кожен випадок індивідуально, створювати «паспорт» кожного району – формувати працездатну мережу. Бо поки ми цього не зробимо, то проблема не розв’яжеться сама. А зробимо – отримаємо якісні школи, якісну освіту і хорошу оплачувану роботу вчителям», – закликає громади області голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч.


Прес-служба облдержадміністрації

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода