back

Віч-на-віч з керівниками Чернігівщини громада спілкувалася у Ніжині

10-06-2016 | 19:22

Учора, 9 червня, у приміщенні Ніжин‬ського академічного українського драматичного театру ім. М. Коцюбинського відбулася громадська приймальня голови Чернігівської ОДА Валерія Куліча спільно з керівниками правоохоронних органів, СБУ, військового комісаріату й Державної фіскальної служби в області.

«Це перша такого роду виїзна приймальня. Плануємо, що найближчим часом вони будуть проведені ще в містах Прилуки, Бахмач, Мена, Новгород-Сіверський і Чернігів. Мета цих зустрічей – безпосередньо поспілкуватися з громадами – почути і обговорити реальну проблематику кожної території, спільно знайти шляхи її розв’язання, – таким чином у короткому вступному слові задав тон зустрічі голова облдержадміністрації Валерій Куліч. – Пропоную не витрачати час на «батальні» промови і одразу перейти до запитань».

– Петро Шило Дрімайлівський сільський голова (Куликівський район): Чи розглядається можливість патрулювання поліцією сільських територій районів області?

– т. в. о. начальника ГУНП в області Едуард Альохін: На даний час така можливість не розглядається, адже для сільської місцевості передбачено інший режим функціонування поліції – до кінця року буде створено ГШР (групи швидкого реагування), які працюватимуть на території всієї області.

– Голова ОДА Валерій Куліч: У розрізі однієї окремої сільської громади зараз доволі тяжко визначати це питання. Остаточну і чітку модель патрулювання буде визначено після формування об’єднаних територіальних громад, про що, безумовно, буде поінформовано.

– Лідія Чобітько (Куликівка): Чи планується закупівля і встановлення на вулицях міст і селищ камер відеоспостереження?

– Голова ОДА Валерій Куліч: Ми не можемо в рамках області створити якусь загальнообласну програму і закупити в кожне село камери. Це питання кожного конкретного міста або центру громади. Тому ще раз наголошую, що дуже важливим є якомога швидше пройти етап створення об’єднаних громад, адже їх центри матимуть повноваження міст обласного значення – свої виконкоми і свої бюджети – механізми прийняття і реалізації подібних програм. Наголошую, особливо для керівників громад: окрім бачення проблеми, потрібно мати шлях її розв’язання – проект, відповідну документацію. Якщо у місцевому бюджеті не вистачатиме коштів на ту чи іншу програму, то за умови наявності якісного проекту, документального обґрунтування і розрахунків можна подавати його на розгляд для фінансування з бюджетів вищих рівнів. Але для цього проблема і її розв’язання мають бути якісно виписані – це завдання керівників кожної громади.

– т. в. о. начальника ГУНП в області Едуард Альохін: Встановлення камер – ознака цивілізації. І в усьому світі, де ці програми реалізовані, в першу чергу це зроблено органами місцевого самоврядування. На скільки мені відомо, в Ніжині вже виділено перші 90 тисяч гривень на встановлення камер спостереження. З огляду на, м’яко кажучи, неспокійну ситуацію в країні закликаю представників місцевого самоврядування спільно з керівництвом поліції якомога швидше реалізовувати ці програми.

– Володимир Сорокін, голова Ніжинської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України: Освітяни Ніжинщини нещодавно звернулися до Кабінету міністрів та Верховної Ради щодо недопущення підвищення тарифів на газ. Ваш коментар, будь ласка. Друге – прокоментуйте, будь ласка, перспективу розв’язання проблеми хронічної недофінансованості освітньої галузі Чернігівщини та ситуацію з індексацією заробітних плат освітянами.

– Голова ОДА Валерій Куліч: Щодо тарифів на газ: проблема в тому, що протягом багатьох, 10 – 15 останніх років, політики займалися популізмом. У нескінченній череді виборів одним із гасел було не підвищення ціни на газ. Це призвело до утворення дефіциту компанії «Нафтогаз», який перевищив навіть дефіцит пенсійного фонду. Держава постійно дотувала «Нафтогаз». При цьому дотацією занижувалася ціна для всіх: і для тих, хто в змозі був платити реальну вартість, і для тих, хто не міг. Як наслідок – у держави вже немає коштів продовжувати таку політику. Єдиний можливий вихід, можливо, болючий, але це довелося пережити всім розвиненим країнам, які, «сиділи на газовій голці» – вартість газу має бути реальною і однаковою для всіх категорій громадян. Але якщо людина не має змоги її сплачувати – в такому випадку держава дотує сплату послуги конкретним громадянином у вигляді субсидії. На сьогоднішній день субсидії отримують 162 тисячі родин в області в порівнянні з 40 тисячами до введення єдиної ціни. Проте газ – це імпортний продукт, вартість якого держава не може гарантувати. Тому наша задача – енергозбереження та перехід на альтернативні види палива. Для першого – через державні банки успішно діють державні програми компенсації частини вартості енергозберігаючих матеріалів і технологій для населення (вікна, утеплення, котли). Щодо другого – ми переводимо заклади соціальної інфраструктури, медицини, освіти на опалення місцевою сировиною – це дає і зменшення вартості, і незалежність від імпорту.

Щодо субвенції і зарплатні. На сьогоднішній день для виплат заробітних плат освітянам і медикам не вистачає 340 мільйонів гривень. Це питання я порушив перед Прем’єр-міністром, і найближчим часом ми очікуємо його візит на Чернігівщину для того, щоб спільно розібратися у цій ситуації. Адже проблема іде з року в рік і пов’язана з невідповідністю загальнодержавних методик формульних розрахунків реальній ситуації в області. Мережа навчальних закладів, у співвідношенні до кількості населення в області, вкрай розгалужена і неефективна. І вимога уряду, яку треба виконати для того, щоб отримати ефективну підтримку держави – оптимізація цієї мережі. Але наголошую – не просто закриття шкіл, а саме оптимізація. Із 578 шкіл цьогоріч не відкриються 62. Це такі, в яких навчається до 25 дітей. І їх треба закривати. Не шахраювати, «позичаючи» на перше вересня дітей у сусідніх селах, а закривати і переводити дітей у більші, якісніші школи. Адже у малокомплектній школі, де один учитель викладає 10 предметів і проводяться «комбіновані уроки» для дітей різного віку, учні не отримують якісної освіти. Ми не маємо права забирати майбутнє у наших дітей, ми маємо дати їм змогу здобути якісну конкурентоздатну освіту, яку забезпечити можна тільки на базі великих, якісних опорних шкіл. А на противагу тезі про те, що, закривши школу ми вбиваємо село – скажу: село вмерло тоді, коли ми допустили, що там стало менше 25 дітей. Закриття школи – це наслідок, а не причина. І тут ми маємо бути солідарні заради майбутнього наших дітей.

Стосовно індексацій. Це загальнодержавна проблема, яку я також довів до відома Прем’єр-міністра. Маємо підстави сподіватися, що найближчим часом вона буде врегульована.

Фелікса Белінська, голова Ніжинської культурно-просвітницької спілки поляків: Минулого року було скоєно злочин – крадіжка з культурного центру товариства. Було вкрадено все: від посуду і меблів – до грамот і подяи разом із бібліотекою, всіма напрацюваннями спілки. Ми написали начальнику поліції листа, відповіді нам немає.

– Едуард Альохін: Мені відома ця проблема. Я регулярно заслуховую інформацію щодо ходу розслідування. Проте, на жаль, на першому етапі розслідування, одразу після порушення кримінального провадження у 2014 році, було допущено низку прорахунків, які негативно вплинули на ситуацію. Розслідування триває.

– Віктор Носенко, прокурор області: Ми вивчимо стан процесуального керівництва місцевою Ніжинською прокуратурою. І вже безпосередньо будемо робити висновки про ефективність того розслідування, яке велося протягом року.

– Олексій Ігнатченко, начальник Управління агропромислового розвитку Носівської РДА: Чи відбудеться цього року фінансування обласної програми передачі багатодітним сім’ям племінних нетелів?

– Голова ОДА Валерій Куліч: Відбудеться. Фінансування цієї та інших програм буде здійснено у другому півріччі з перерахунком за економічними показниками першого півріччя.

– Микола Михайлович, житель Куликівки: Значна частина особового складу поліції Куликівки проживає у Чернігові. Чи буде розв’язане питання проживання працівників безпосередньо на підвідомчій території?

– Едуард Альохін: Кадрове питання – найактуальніше на сьогоднішній день. Зокрема, щодо переатестації, яку не пройшло доволі багато працівників. Тому говорити про кадрові розстановки до завершення переатестації зарано. Щодо Куликівки конкретно – це, мабуть, більше проблема самої громади, що місцеві жителі не хочуть працювати в поліції.

– Олександр Богдан, пенсіонер із Ніжина: Керівники залізниці провели антинародну реконструкцію. Тому ми, громада Ніжина, готуємось до блокування залізниці.

– Голова ОДА Валерій Куліч: Прошу передати відповідні матеріали присутнім тут працівникам відділу звернень громадян для подальшого їх опрацювання. Проблеми треба розв’язувати конструктивно. Але по кожному питанню перекривати траси і залізниці – на це буде адекватна реакція правоохоронних органів. Тому що це створює загрозу суспільству. Я, можливо, непопулярні речі кажу, але це буде жорстко каратися.

- Тамара Павличенко, село Ковчин: Чи можлива маршрутизація хворого з закладу першого до закладу третього рівня, минаючи другий, недостатньо забезпечений?

- Голова ОДА Валерій Куліч: Я свідомий того, що жоден медичний заклад області не може надати якісної допомоги в повній мірі. Тому нами, спільно з Міністерством охорони здоров’я, було замовлено дослідження, результатом якого має стати проект нової мережі медичних закладів. Реалізацію цього проекту плануємо як пілотний проект для всієї країни.

– Володимир Шуляк: Щодо патріотичного виховання і, зокрема, його матеріального забезпечення.

– Олександр Криворучко, військовий комісар Чернігівського обласного військового комісаріату: Президентом визначено напрямки військово-патріотичного виховання, і робота в цьому напрямку проводиться відповідно до затвердженої концепції. Дійсно, у шкіл було вилучено макети зброї та інша наочність, яка вже не відповідає сучасним потребам. ЧОВК формує перелік необхідного обладнання та матеріалів для забезпечення навчальних закладів, очікуваний термін забезпечення – до кінця поточного року. Варто відзначити позитив у активності керівників Ніжинщини в тому, що спільними зусиллями ініційовано та вже проводяться заходи зі створення на території району навчально-тренувальної бази, на якій, зокрема, передбачений військово-патріотичний вишкіл школярів та молоді.

– Голова ОДА Валерій Куліч: Зауважу, що вектором розвитку війська України є перехід на контрактну армію. В рамках реалізації цієї концепції вирішено, що солдати-строковики не братимуть участь у бойових діях у зоні АТО. Наголошую на цьому і звертаю на це увагу призовників та їхніх батьків.

– Головний бухгалтер Управління освіти Ніжинської РДА: Чи є загроза зриву опалювального сезону?

– Голова ОДА Валерій Куліч: Поведінка газових монополістів минулого опалювального сезону дала нам зрозуміти, наскільки серйозною є наша залежність від приватних компаній. Тому для нас головним завданням є не пошук компромісу із ними, а унезалежнення. Ми маємо докласти всіх зусиль до того, щоб перевести всі соціальні заклади на альтернативні види палива. Складніша ситуація із постачанням тепла у житла ніжинців. Тут головне питання у тому, що самі мережі передані в оренду приватним компаніям. Нами, разом із міською владою, розрахована можливість побудови котелень, які зможуть забезпечувати цілі мікрорайони теплом, отриманим із відновних джерел. Але поки мережі перебувають в оренді – немає змоги це тепло донести до споживача. Проте є перспектива розірвання договорів оренди в судовому порядку і повернення їх у комунальну власність. Над цим працюють фахівці.

– Максим Вертюк, громадський активіст: Коли буде проведено очищення влади від скомпрометованих співпрацею з попередньою владою, осіб?

– Голова ОДА Валерій Куліч: Я є противником того, щоб ставити клеймо на людині за якимись узагальнюючими характеристиками. Ми вже дійшли до того, що у невеликих районах немає людей, які можуть працювати у владі, адже кожен із тих, хто відповідає посаді, працював у владі попередній і підпадає під закон про очищення влади. Я прибічник розв’язання такого роду питань за конкретним фактом. Тільки таким чином: якщо маєте конкретні претензії до конкретної людини – викладіть їх детально у відповідній формі, і ми зреагуємо.

– Ірина Миколаївна, вчителька Дрімайлівської ЗОШ: Чи наближається виплата освітньої субвенції?

– Голова ОДА Валерій Куліч: Разом із Кабінетом міністрів домовлено про розв’язання нагальної проблеми і про ліквідацію її причини. Виплати будуть.

– Руслан Ляшенко, депутат Носівської районної ради: Щодо якості ремонту доріг. Ваша позиція?

– Голова ОДА Валерій Куліч: Якісний ремонт потребує якісно техніки. Минулоріч нам удалося виділити кошти на ямковий ремонт, цього року ми продовжимо цю роботу. Дійсно, якість не задовольняє, я розумію, що наявний ремонт це напівміра, але це те, що робити необхідно, а кращої якості автодори поки не здатні забезпечити. Цьогоріч відбуваються і капітальні ремонти. За рахунок виконання цих робіт автодори зможуть підвищити рівень якості своєї техніки і використовувати її надалі.

– Анатолій Кирилов, житель Носівки: Чи буде завершено будівництво Носівської ЗОШ №5?

– Голова ОДА Валерій Куліч: Кошти на добудову були виділені і минулого року, і цього. За планом, будівництво має бути завершено, за сприятливих умов – цьогоріч, у іншому випадку – до кінця наступного року. На прикладі цього будівництва акцентую увагу на дві речі. По-перше, створення об’єднаної громади дасть можливість самим ефективно управляти своїми коштами, реалізовувати актуальні для громади проекти. А по друге – це щодо контролю законності будівництв, освоєння коштів, тощо. Закликаю бути активними і діяти чітко за правилами правового поля. Якщо маєте інформацію про зловживання – надавайте факти до відповідних органів. Без вашого звернення, за чутками припинення цього малоймовірне, і немає важелів для контролю. Тому закликаємо бути активними та свідомими.

Таким був зміст спілкування керівників Чернігівщини з громадою в рамках приймальні у Ніжині. Про наступні подібні заходи буде анонсовано окремо.



Прес-служба облдержадміністрації