17-06-2008 17:47

  • Профілактика туберкульозу



  • Про відновлення практики регулярних профілактичних медичних оглядів (диспансеризації) населення

    З метою виконання доручень Президента України від 06.03.2003 вих.N1-1/252 та Кабінету Міністрів України від 12.03.2003 N14494 (стор.2, а.7, п.1) Міністерством охорони здоров`я підготовлено наказ від 21.03.2003 N128, яким затверджено заходи щодо їх виконання.

    Стосовно вжиття додаткових заходів щодо профілактики захворювань, зокрема шляхом відновлення практики регулярних профілактичних медичних оглядів (диспансеризації) населення МОЗ повідомляє наступне.

    На виконання рішення апаратної наради від 24.01.03 "Про хід виконання доручення Президента України від 26 листопада 2000 року N1-14/887 стосовно вжиття заходів щодо відновлення системи диспансеризації населення та наказу МОЗ України від 03.05.2001 року N168 "Про оптимізацію диспансеризації населення на етапі реформування системи охорони здоров`я в Україні" здійснено комплексні перевірки виконання в регіонах заходів щодо відновлення системи диспансеризації населення. За результатами проведено апаратні наради у Міністра. На першому етапі відновлення системи диспансеризації сформовано контингенти населення, які підлягають диспансеризації.

    З метою подальшого виконання розпорядження Президента України від 13.09.99 N223/99 "Про поліпшення диспансерних оглядів та оздоровлення сільського населення" та відповідного наказу МОЗ України від 29.10 99 року N261 щодо відновлення системи диспансеризації сільського населення в регіонах на базі закладів охорони здоров`я обласного і районного підпорядкування завершено створення бригад, які згідно затверджених графіків здійснюють виїзди для надання лікувально-консультативної допомоги жителям сільської місцевості та організаційно-методичної допомоги лікувально-профілактичним закладам і установам.

    В деяких регіонах для максимального охоплення диспансеризацією населення на базі центральних районних лікарень функціонують відділення та кабінети профілактики, а для обстеження жителів віддалених населених пунктів функціонують пересувні клініко-лабораторні амбулаторії.

    Стаття 17 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" регламентує проведення обов`язкового щорічного медичного огляду (диспансеризації) населення, яке постраждало внаслідок Чорнобильської катастрофи.

    Постановами Кабінету Міністрів України від 04.10.96 N1218, від 29.05.2000 N852 та від 25.10.2002 N1600 затверджено перелік спеціалізованих медичних закладів, що забезпечують лікування осіб. які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. На них покладено організацію та здійснення заходів щодо надання медичної допомоги постраждалому населенню, включаючи організацію диспансеризації, лікування та реабілітації, забезпечення державної звітності, ведення обласного рівня Державного реєстру, передачу інформації до Державного реєстру, забезпечення медикаментами і медичним обладнанням всієї мережі спеціалізованих медичних закладів, де лікуються особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

    Розпорядженнями голів обласних (міських) держадміністрацій затверджено обласні (міські) переліки таких закладів.

    Диспансеризація осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи здійснюється в терміни, визначені відповідними наказами. "Ліквідатори" оглядаються переважно до річниці Чорнобильської трагедії, діти - до початку літнього оздоровчого сезону.

    Серед населення постійно проводиться роз`яснювальна робота з питань диспансеризації, профілактики захворювань, пропаганди здорового способу життя, планування сім`ї шляхом проведення бесід, лекцій, виступів на радіо, телебаченні, друкування санітарних бюлетенів тощо.

    Календар профілактичних щеплень

    І. З метою забезпечення епідемічного благополуччя населення України та попередження інфекцій, керованих засобами специфічної профілактики, наказом МОЗ N276 від 31.10.2000 року затверджено календар профілактичних щеплень. Батьки та медичні працівники повинні неухильно дотримуватись календаря, від цього залежить здоров`я дитини та стан її імунітету.

    Щеплення за віком

    вік Щеплення проти
    1 день   Гепатиту В      
    3 дні туберкульозу        
    1 місяць          
    3 місяці   Гепатиту В Дифтерії, Кашлюку, Правця поліомієліту  
    4 місяці     Дифтерії, Кашлюку, Правця поліомієліту  
    5 місяців   Гепатиту В Дифтерії, Кашлюку, Правця поліомієліту  
    12-15 місяців         Кору, краснухи, паротиту
    18 місяців     Дифтерії, Кашлюку, Правця поліомієліту  
    3 роки       поліомієліту  
    6 років     Дифтерії, Правця поліомієліту Кору, краснухи, паротиту
    7 років туберкульозу        
    11 років     Дифтерії, Правця   Кору, краснухи, паротиту (при відсутності вакцинації у 6 років )
    14 років туберкульозу   Дифтерії, правця поліомієліту  
    15 років         Краснухи (дівчата), паротиту ( хлопці)
    18 років     Дифтерії, Правця    
    дорослі   Гепатиту В Дифтерії, Правця    

    Лікування та профілактика ГРВІ у дітей

    ІІ. З початком холодної пори року в Україні різко зростає кількість гострих респіраторно-вірусних інфекцій як серед дорослого, так і серед дитячого населення. Поради щодо лікування та профілактики ГРВІ у дітей дає головний дитячий інфекціоніст МОЗ України проф. Крамарєв Сергій Олександрович: Основні принципи лікування дітей з ГРВІ:

    -         застосування етіотропних, противірусних препаратів, індукторів інтерферонів;

    -          температура приміщення, в якому перебуває хворий, повинна бути в межах 22-24 градуси за Цельсієм;

    -         при ГРВІ однаково небезпечним є як переохолодження хворого, так і перегрівання. Сильне закутування може викликати підвищення температури тіла;

    -         Необхідною умовою лікування ГРВІ є часте провітрювання приміщень, але за умови відсутності протягів;

    -         Харчування хворого повинне бути повноцінним та легко засвоюваним і складатися переважно з фруктів, овочів, каш, риби. М`ясні, смажені, жирні, гострі блюда можуть викликати підвищення температури тіла хворого;

    -         Дитина повинна багато пити: соки, морси, компоти, чай з лимоном, малиною, калиною, мінеральна столова вода без газу;

    -         Застосування рослинних адаптогенів (ехінацея, елеутерокок тощо) і полівітамінів за призначенням лікаря протягом усього періоду хвороби і ще протягом тижня після видужання;

    -         Лікування окремих симптомів ГРВІ:

    -         зниження температури тіла, що вище 38-38,5 градусів Цельсія. Для цього доцільніше використати парацетамол або ібупрофен.

    -         Ліквідація закладеності носа. Це може бути здійснено шляхом закапування у носові ходи теплого фізіологічного розчину, дитячих крапель для носа.

    -         Використання відхаркувальних засобів і препаратів, що розріджують мокротиння, адаптованих для дітей.

    Профілактика ГРВІ у дітей: 1. Вакцинація проти грипу. 2. Повноцінне харчування із включенням у раціон достатньої кількості овочів і фруктів, вітамінів. 3. Поступове загартування з використанням фізичних вправ і водних процедур. 4. Включення в раціон харчування, особливо в сезон підйому ГРВІ, природних фітонцидів - часнику і цибулі. 5. Постійне провітрювання приміщень та їх вологе прибирання. Регулювання вологості повітря в приміщеннях є одним з важливих способів профілактики ГРВІ. Встановлено, що максимальна інактивація вірусу парагрипу відбувається при вологості повітря 80%, грипу - при вологості повітря 50%, респіраторно-синцитіального вірусу - при вологості повітря від 30% до 80%. 6. Проведення перед осінньо-зимовим сезоном загальнозміцнюючих курсів рослинними адаптогенами ( ехінацея, елеутерокок тощо ) і полівітамінами. Важливо! Всі медикаменти повинні вживатись лише за призначенням лікаря у відповідності з віком та станом дитини.

                Профілактика туберкульозу

    ГО Активне Суспільство України