back

На північний схід Чернігівщини здійснив поїздку голова ОДА

16-05-2016 | 12:17

Наприкінці минулого тижня, у п’ятницю 13-го травня, голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч за участі народного депутата України-мажоритарника від 207-го виборчого округу Анатолія Євлахова та свого заступника Сергія Сергієнка відвідав із робочим візитом Коропський і Новгород-Сіверський райони.

Першими, з ким по приїзді в селище Короп зустрівся голова Чернігівської облдержадміністрації, були матері загиблих героїв-захисників України в зоні АТО. Зустріч за чашкою чаю, за словами її учасників, видалася напрочуд відвертою. У розмові було обговорено якість і повноту соціальної підтримки родин загиблих військовослужбовців, на що, як виявилося, останні не мають нарікань. Також розмова стосувалася проблем життєдіяльності й розвитку сіл Коропщини – зокрема, скорочення мережі закладів поштового і банківського обслуговування. Валерій Куліч із цього приводу поінформував, що державні банківські установи, які вимушені припиняти роботу деяких відділень через значні витрати на утримання, зобов’язалися розробити систему «мобільних офісів», які за певним графіком обслуговуватимуть жителів віддалених сіл області.

Одразу ж після зустрічі її учасники перейшли до центральної площі Коропа, де відбулися збори громади з двох приводів: вручення вдові загиблого захисника України-учасника АТО Юрія Петровича Мальцева державної нагороди – ордена «За мужність» ІІІ ступеня посмертно та вручення ключів від шкільного автобуса для учнів Коропської школи імені Т.Г. Шевченка.

«Чернігівщина понесла непоправні втрати в боях на сході країни – 145 хлопців загинуло, з них п’ятеро – з Коропщини. Закликаю всіх нас шанувати їхню пам’ять, – звернувся до коропців Валерій Куліч. – Але попри всі негаразди, тяжку економічну ситуацію, Україна і Чернігівщина живе і розвивається. Минулого року вдалося залучити в область майже 130 мільйонів гривень коштів, за які вдалося провести і завершити роботи на 96 об’єктах в області, і в Коропі зокрема. Цьогоріч, хоча держава й несе величезні витрати на підвищення обороноздатності, Чернігівщині вже виділили 93 мільйони, і ще приблизно на таку ж суму область може розраховувати при другому розподілі.

Також область отримала кошти на придбання шести шкільних автобусів, які з огляду на величезну площу й неефективну мережу освітніх закладів, яку доведеться оптимізувати, вкрай необхідні для забезпечення якісної освіти. Наголошую, що закриття малокомплектних шкіл, які не спроможні дати добру освіту й виховання, але потребують значних ресурсів, є не методом не лише економії, а й раціоналізації в системі освіти і, як наслідок, підвищення конкурентоздатності наших дітей.

Для цього ми передаємо Коропщині цей чудовий шкільний автобус, який, сподіваюся, стане першою «жовтою ластівкою» в забезпеченні доступності якісної освіти. Також на цей рік заплановано придбання ще тридцяти автобусів для потреб дітей Чернігівщини.

Стосовно доріг, якими їздитимуть і шкільні автобуси: минулоріч уперше за сім років область спромоглася виділити на ремонт дорожнього покриття 12 мільйонів гривень, цьогоріч планується провести роботи на суму близько 60 мільйонів. Тому є перспектива того, що ці красені-автобуси возитимуть наших дітей кращими дорогами», - звернувся до жителів Коропа голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч.

Одним із довгобудів, роботи на якому було нещодавно завершено, є поліклінічний корпус Коропської центральної районної лікарні. Його відкриття після реконструкції стало наступним заходом у ході візиту голови ОДА в район.

На порозі «реанімованої» понад сторічної споруди головний лікар Центральної районної лікарні Стефанія Василівна Миронова подякувала всім причетним, зокрема, представникам виконавчої та представницької влади, за підтримку, завдяки якій нарешті вдалося завершити ремонтні роботи, які були заморожені впродовж 4-х років.

«Хочу подякувати всім коропцям за те, що не стоїте осторонь життя і розвитку свого району. Дуже приємно працювати там, де є зворотній зв’язок, зацікавленість і посильна участь громади в проектах розвитку. Запевняю, що ми продовжуватимемо у тому ж напрямку: вже заплановані на цей рік роботи по Черешенській школі-інтернату, по будинку культури тощо. Будемо працювати спільно, бо крім нас із вами наше життя ніхто краще не розбудує», – зазначив Валерій Куліч у вітальному слові до медичних працівників та учасників реконструкції поліклінічного корпусу.

Після цього для всіх охочих було проведено екскурсію приміщеннями закладу. Валерій Куліч і Анатолій Євлахов також відвідали стаціонарне відділення лікарні.

У Дігтярівці Новгород-Сіверського району на громаду також чекала приємність – новий шкільний автобус. Сучасний транспортний засіб, якого потребувала громада, довозитиме до Дігтярівської школи 56 дітей із чотирьох сусідніх сіл.

Прибувши до Новгорода-Сіверського, голова ОДА Валерій Куліч здійснив ознайомчий візит до Новгород-Сіверської центральної районної лікарні, де оглянув стан закладу, дізнався про його потреби і обговорив із медиками шляхи їх забезпечення. Крім того, відбулися ознайомлення з базою та приміщеннями Новгород-Сіверських загальноосвітньої школи № 2 та гімназії № 1 імені Б. Майстренка. Також оглянуто дитячо-юнацьку спортивну школу – стан приміщення та об’єм необхідних робіт для завершення переобладнання старого літнього кінотеатру в сучасну спортивну залу.

Відповідаючи на питання журналістів наприкінці візиту, Валерій Куліч зазначив: «Загалом метою візиту є ознайомлення з соціально-економічним становищем районів і пошук найефективніших шляхів розв’язання проблем територій, координація зусиль обласної, районної, міської влади. Проте майже всі питання впираються у гроші, кількість коштів, які ми можемо залучити для реалізації соціальних проектів. І один із шляхів збільшення об’ємів фінансування місцевих проектів розвитку – це створення об’єднаної громади. Бо ми зараз використовуємо кошти обласного бюджету, Фонду регіонального розвитку тощо… А могли б, якби вже зараз Новгород-Сіверський став об’єднаною громадою, залучити ще близько 30 мільйонів на її розвиток. Ці кошти безпосередньо місцева громада могла б направити на необхідні проекти: реконструкцію їдальні в першій гімназії, спортивну залу для ДЮСШ, дороги… Тому треба активно включатися в механізми державної політики – про це ми також говорили сьогодні з керівниками міста і району.

Щодо декомунізації – міський голова запевнив що отримав пропозицію продати пам’ятник Леніну за 500 тисяч гривень. Зараз, начебто, чекає ще кращої пропозиції. Але якщо до встановленого законом терміну громада свій пам’ятник не продасть – у цей процес доведеться включатися обласній владі. Адже жарти-жартами, а закон необхідно виконувати», - прокоментував Валерій Куліч.

Також голова ОДА відзначив туристичну привабливість району та розповів про перспективні проекти її промоції. Після прес-підходу Валерій Куліч та Анатолій Євлахов ушанували пам’ять загиблих у роки Другої світової війни покладанням квітів та відвідали Спасо-Преображенський чоловічий монастир.


Прес-служба облдержадміністрації