back

Прес-конференція голови облдержадміністрації Володимира Хоменка

28-02-2012 | 15:15

28 лютого відбулась чергова прес-конференція голови обласної державної адміністрації Володимира Хоменка для журналістів місцевих і загальнодержавних ЗМІ. Вона була присвячена стану реалізації Програми економічних реформ в Україні на 2010-2014 рр., підсумкам виконання Програми соціально-економічного розвитку Чернігівщини за 2011 рік, завданням на 2012 рік. Йшлося про реформування системи соціальної підтримки, освіти, медичного обслуговування, житлово-комунальної сфери, земельних відносин на селі, міжнародну співпрацю.

Володимир Хоменко зауважив, відповідаючи на запитання журналіста Владислава Савенка, що входження Чернігівщини до десятки кращих областей України згідно з оцінкою результатів діяльності органів виконавчої влади у 2011 році за усіма напрямами має ще більше мобілізувати працівників усіх галузей на роботу з подальшого нарощування показників у 2012 році.

Питання конфлікту між власниками земельних паїв у селі Вороньки Бобровицького району і орендарями буде прояснено до початку весняно-польових робіт.

Про роботу агропромислового комплексу області говорять показники за минулий рік. Вони допомогли отримати пристойний загальний результат роботи на загальноукраїнському рівні. Під час робочої поїздки до області міністр АПК Микола Присяжнюк дав позитивну оцінку роботи аграріїв. Для супроводжуючих його керівників центрального рівня досягнення наших агрофірм «Агрікор» і «Дружба нова» були новиною і дивиною.

Очільник області поінформував головного редактора обласної газети «Вісник Ч» Сергія Народенка про хід переговорів з китайськими інвесторами щодо будівництва цементного заводу у Новгороді-Сіверському. Цей проект давно відомий російським, арабським, європейським інвесторам. Проте плюси свого економічного стану вирішив використати саме Китай. Йдеться про понад 300 млн. євро інвестицій. Представники всіх трьох китайських делегацій, які побували у нас, знають про наші жорсткі умови дотримання екобезпеки підприємства. Для формування кінцевих домовленостей з інвестором потрібен час.

Важливим питанням для регіону є також будівництво доріг. Дорожня інфраструктура напряму «зав’язана» на розвиток і реформування освіти, надання медичних послуг населенню, тощо. Нам потрібно вчасно і безпечно підводити хворих до медичних закладів, дітей – до шкіл і дитсадків. Особливо важливим буде відновлення сучасного покриття на автотрасі Київ – Кіпті – Чернігів – Нові Яриловичі ( у напрямку українсько-білоруського кордону).

Продовжаться берегоукріплювальні роботи і розчистка фарватеру Десни. Поступово її прибережна зона ставатиме заповідною. Для відновлення роботи річкового портового господарства потрібні прорахунки всіх затрат.

Голова облдержадміністрації також повідомив редакторів районних газет про узагальнення проблем, які піднімаються жителям на сходах у сільській місцевості. До них належать: будівництво і ремонт доріг, автобусне сполучення з райцентрами, вирішення конфліктів в питаннях оренди землі, покращення в соціальній сфері. Жителі сіл мають такі ж права на зручності, як і городяни. Газ, вода, водовідведення (каналізація) повинні були увійти у побут селян уже вчора.

Щоб повертати молодь у село, влада жорстко ставить питання про відкриття нових(старих) дошкільних закладів, опорних шкіл з теплими внутрішніми туалетами для учнів. Питання збереження здоров’я людей у малих селах, обстеження сільського населення новопридбаними пересувними флюорографами для профілактики і боротьби з туберкульозом, створення невідкладної швидкої допомоги для села, відновлення мережі закладів сільської споживчої кооперації і використання її для надання різних забутих і нових послуг сільським трудівникам – все це стає на карту проблем за підсумками сільських сходів, яка формується владою на місцях і в області.

Чернігівщина очікує 1 березня ц.р. на робочу поїздку Уповноваженого Президента України з прав дитини Юрія Павленка, у ході якої він ознайомиться зі станом справ у цій царині, зробить певні висновки і висловить зауваження під час спілкування з прийомними батьками, батьками-вихователями, Громадською гуманітарною радою при голові облдержадміністрації, представниками ЗМІ, відвідає соціальні, реабілітаційні заклади для дітей.

Особлива стурбованість голови обласної державної адміністрації звучала також при відповіді на запитання голови Асоціації регіональних ЗМІ Олександра Назаренка щодо наслідків так званої «сирної війни» Росії з Україною.

Міністр АПК М.Присяжнюк обіцяв вирішити це питання. Бо як наслідок заборони Росії на продаж наших твердих сирів, серед зими почала падати ціна на молоко. У нашій області понад 70 тис. корів – у власності населення. Люди при такій ситуації почнуть збувати худобу. Вихід із ситуації бачиться у поєднанні роботи великих агрофірм і приватного сектору. Одноосібному господарю треба дати доїльний апарат, поставити холодильні установки для збирання охолодженого молока за вдвічі вищими цінами.

Володимир Хоменко також повідомив, що санаторій «Остреч» не буде приватизовано. У ньому будуть лікуватись діти зі шкіл-інтернатів. Продовжиться також робота із повернення у комунальну власність обласної територіальної громади санаторію «Десна».

На завершення спілкування представники ЗМІ були запрошені для участі у висвітленні заходів за участю Уповноваженого Президента України з прав дитини Юрія Павленка 1 березня поточного року.





Управління у справах преси та інформація облдержадміністрації