back

Національна гордість України

28-03-2016 | 17:40

У День Національної гвардії України, 26 березня, Президент України Петро Порошенко відвідав Навчальний центр НГУ у селі Нові Петрівці на Київщині та взяв участь у заходах з нагоди другої річниці її створення.

Глава держави відзначив, що за ці два роки Нацгвардія пройшла шлях потужного перетворення в усіх аспектах — від якості підготовки особового складу до оснащення всім необхідним для захисту держави.

Президент відзначив, що військовослужбовці Нацгвардії продемонстрували мужність і героїзм у боях за Батьківщину. Український народ високо цінує внесок воїнів-гвардійців у забезпечення обороноздатності держави. За час проведення АТО 948 службовців НГУ отримали високі державні нагороди, а 180 гвардійців віддали життя за єдність та незалежність України. Присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих.

Глава держави оглянув експозицію пересувної виставки «Блокпост пам’яті», організованої зусиллями активістів, рідних і близьких загиблих гвардійців. На виставці, зокрема, представлені особисті речі військовослужбовців-учасників АТО — іконки, шеврони, молитовники, телефони, а також короткі розповіді про них та їх військову службу.

Петро Порошенко висловив слова співчуття та великої подяки рідним загиблих. Серед тих, до кого були звернені ці слова Президента, був і Микола Миколайович Шанський з Чернігова. Його син, Андрій Шанський, капітан Національної гвардії України, загинув у вересні 2014 року, захищаючи суверенітет та територіальну цілісність України на сході держави. Микола Шанський очолює громадську організацію «Єдина родина Чернігівщини», яка об’єднує сім’ї загиблих учасників АТО з області. Серед заходів, проведених цією організацією разом з волонтерами та органами влади — минулорічні зустрічі в обласному центрі сімей загиблих. Наразі Микола Шанський працює над об’єднанням громадських організацій сімей загиблих у єдину загальноукраїнську спільноту.

Один з ініціаторів виставки у Нових Петрівцях, волонтер Павло Нетьосов запросив до участі у ній родини загиблих з Київщини, Дніпропетровщини, Миколаївщини та Чернігівщини. Крім того, він подякував учням Державної художньої школи імені Тараса Шевченка, які на дерев’яних кришках ящиків з-під боєприпасів написали маслом портрети загиблих бійців. Нетьосов також зазначив, що виставка буде експонуватися у навчальних закладах Києва та області, а з 15 квітня переїде до Тернополя, звідки продовжить свій шлях Україною.





Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації