ПРИЛУЦЬКА МІСЬКА РАДА

 

Міський голова: ПОПЕНКО Ольга Михайлівна

Адреса: 17500, м. Прилуки, вул. Незалежності, 82

тел.: (04637) 3-20-15

e-mail: [email protected]

сайт: pryluky.cg.gov.ua

Прилуки – місто, залізничний вузол, один із адміністративних, економічних і культурних центрів області.

Перша згадка про місто зустрічається у 1085 році в «Повчанні» князя Володимира Мономаха своїм дітям, як місто-фортеця, що захищало кордони Київської Русі від набігів половецьких орд з боку Дикого Степу.

На території міста знаходяться 8 унікальних пам’яток архітектури та археологічна пам’ятка - Прилуцьке городище періоду Київської Русі.

Прилуки розташоване у південній частині Чернігівської області на берегах ріки Удай, притоки р.Сули, має зручне автомобільне та залізничне сполучення з іншими регіонами України, Росії, Білорусії.

Відстань до обласного центру залізницею 150 км, шосейними шляхами 156 км та 168 км.

Територія міста - 42,75 км2.

Населення – 51,6 тис. осіб (станом на 01.01.2022 р.).

Місцевих рад: 1 міська (34 депутати).

Промисловий комплекс міста налічує 78 підприємств. Сьогоднішній Прилуки – це сучасний діловий центр. Основні види промислової продукції, яка випускається підприємствами: хлібобулочні вироби, м’ясні та ковбасні вироби, тютюнові вироби, пластмасові вироби, готовий одяг, нафта, газовий конденсат, нафтовий і природний газ, металеві вироби, штучна колагенова оболонка, верхня частина взуття, газети, журнали та інша поліграфічна продукція, офісні крісла та комплектуючі, цегла, черепиця та інші будівельні вироби та ін.

Основні підприємства: НГВУ «Чернігівнафтогаз» ПАТ «Укрнафта», ДП «Пластмас» ТОВ «ТД Пластмас-Прилуки», ПрАТ «Прилуцький хлібозавод», ПАТ «Прилуцька швейна фабрика», ТОВ «Прилуцька швейна фабрика «Корона», ТОВ «Алітоні», ПрАТ «А/Т тютюнова компанія «В.А.Т.-Прилуки», КП «Прилуцька міська друкарня» Чернігівської обласної ради, ПрАТ «Завод «Будмаш», ТОВ «Янг Україна».

Підприємства міста продовжують освоювати капітальні інвестиції в промисловий комплекс міста. Так, у 2020 році завершилась реалізація проекту ПрАТ «А/Т Тютюнова компанія «В.А.Т.- Прилуки» «SnowFlake – розширення фільтрової дільниці для експорту фільтрів у країнах ЄС», загальна вартість якого складає 536,7 млн грн. Також на ПрАТ «Прилуцька швейна фабрика» у 2020 році впроваджувався проект «Будівництво виробничо-складської будівлі на території ПрАТ «Прилуцька швейна фабрика», загальна вартість якого складає 3120 тис. грн.

Розвинута інфраструктура ринкового середовища в місті сприяє розвитку підприємництва. Станом на 01.01.2021 у місті зареєстровано 2874 фізичних та 339 юридичних осіб.

Прилуцькою міською радою продовжується робота в напрямі підвищення якості життя в місті, що також, як показує досвід, досить важливо для залучення інвесторів, особливо іноземних.

Плідними є дружні стосунки з польськими містами-побратимами Прилук – Косцєжиною та Остроленкою.

Лідери Прилуцької громади переконані, що тільки кроки в напрямі впровадження інноваційно-інвестиційної моделі розвитку дадуть нам можливість стати містом комплексно розвиненим, з потужною інфраструктурою, сприятливим навколишнім середовищем, високим духовним і соціальним рівнем життя населення.

Інфраструктура. На території міста працює 9 закладів культури: 5 бібліотек, комунальний заклад спеціалізованої мистецької освіти Прилуцька дитяча музична школа ім.Л.М.Ревуцького Прилуцької міської ради Чернігівської області, комунальний заклад спеціалізованої мистецької освіти Прилуцька школа мистецтв Прилуцької міської ради Чернігівської області, Прилуцький міський Будинок культури Прилуцької міської ради Чернігівської області (Прилуцький міський Будинок культури) з філією та Прилуцький краєзнавчий музей ім. В.І.Маслова Прилуцької міської ради Чернігівської області з філією.

Міський Будинок культури по акустиці входить в десятку найкращих по Україні. Навколо Будинку культури – парк з атракціонами та танцювальним майданчиком, які працюють у весняно-літній період, Театральна площа з пам’ятником видатному земляку, народному артисту України Миколі Яковченку.

Засоби масової інформації: комунальне підприємство телекомпанія «Прилуки» Прилуцької міської ради, редакція газети «Град Прилуки», ТОВ «Газета «Прилуччина», ТОВ «Телерадіокомпанія «ТІМ», ПП «АІР «Гермес», ТОВ «Телерадіокомпанія Європа Мікс», ТОВ «Телерадіокомпанія «Галактика-Плюс».

Заклади освіти. У місті функціонує 3 вищі навчальні заклади І-ІІ рівнів акредитації та 1 професійний ліцей, 6 закладів загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів, 3 ліцеї, 2 гімназії, 14 дошкільних навчальних закладів, 3 позашкільні установи – Центр творчості дітей та юнацтва Прилуцької міської ради, позашкільний навчальний заклад Прилуцька дитячо-юнацька спортивна школа Прилуцької міської ради Чернігівської області та Прилуцький міський Центр науково-технічної творчості молоді.

Медичні заклади міста функціонують у рамках державної, регіональної та місцевої політики у галузі охорони здоров’я. У місті працює відповідна мережа медичних закладів міста: КНП «Прилуцька центральна міська лікарня», КНП «Прилуцька міська дитяча лікарня», КНП «Прилуцька міська стоматологічна поліклініка», КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» у тому числі 6 амбулаторій.

Фізична культура та спорт. У місті діє позашкільний навчальний заклад Прилуцька дитячо-юнацька спортивна школа Прилуцької міської ради Чернігівської області. На території міста розташовані 109 спортивних майданчиків та 4 футбольних поля.

У місті живе та працює бронзова призерка Олімпійських ігор у Лілліхамері володарка першої олімпійської нагороди незалежної України Валентина Цербе-Несіна.

Більш детальну інформацію про місто, його економічний розвиток, роботу міської влади, підприємства та бізнес, пропозиції для інвесторів, місця відпочинку ви можете отримати на офіційній веб-сторінці Прилуцької міської ради https://pryluky.cg.gov.ua/

ГО Активне Суспільство України