back

В Україні буде запроваджено інститут уповноваженого економічного оператора

10-03-2016 | 16:08

10 березня у Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади в он-лайн режимі відбулася експертна зустріч з питань обговорення законопроектів щодо запровадження в Україні інституту уповноваженого економічного оператора та спрощень митних формальностей.

Презентував проекти законодавчих актів директор Департаменту організації митного контролю Державної фіскальної служби України Олексій Василенко. Він зазначив, що концепція уповноваженого економічного оператора є кращою світовою практикою у міжнародній торгівлі. Проте досі не реалізована в Україні, хоч і обговорюється з 2012 року. Головна причина такого стану справ – недосконалість законодавчої бази. Отже, нагальним питанням є внесення змін до чинного Митного Кодексу України (щодо уповноваженого економічного оператора та спрощень митних формальностей) та Податкового кодексу України (щодо особливостей оподаткування операцій із ввезення на митну територію України товарів уповноваженими економічними операторами).

На думку експертів, які презентували законопроекти, впровадження інституту уповноваженого економічного оператора (УЕО) в Україні несе низку економічних вигод для нашої держави. Це має підвищити конкурентоспроможність вітчизняних підприємств, запровадити в Україні європейські стандарти щодо здійснення міжнародного товарообігу, істотно спростити процедури зовнішньоекономічної діяльності для підприємств, які відповідатимуть критеріям уповноваженого економічного оператора.

Підприємства, які матимуть сертифікат УЕО, на переконання фахівців, отримають значні переваги. Це створюватиме позитивний імідж для такого підприємства – учасника міжнародної торгівлі, підприємство зможе стати повноцінним учасником міжнародного ланцюга безпечних поставок, для нього спростяться митні процедури.

У залежності від характеру вимог та спрощень планується видача сертифікатів УЕО двох видів: сертифікат щодо надійності та безпеки та сертифікат на спрощення митних процедур. Підприємство набуває статусу УЕО, отримавши один або два види сертифікатів. Отримання сертифікатів, як запевнили розробники законопроектів, буде безкоштовним.

В обговоренні також взяли участь представники інститутів громадянського суспільства та органів виконавчої влади Львівської, Дніпропетровської, Харківської, Полтавської, Одеської та Чернігівської областей. Не зважаючи на всі презентовані переваги законопроектів, у представників регіонів виник ряд запитань. Це стосувалося, в першу чергу, переобтяжливої кількості умов, за яких може бути отримано сертифікат. На думку експертів на місцях, це може позбавити можливості отримати статус уповноваженого економічного оператора представників малого та середнього бізнесу. Було також піднято питання надання преференцій підприємствам-експортерам задля створення більш сприятливих умов для розвитку вітчизняного товаровиробника.

Від Чернігівської області активну участь в обговоренні взяв голова Громадської ради при облдержадміністрації Вадим Антошин. Обласну державну адміністрацію представляла заступник начальника Департаменту економічного розвитку Світлана Полторацька, Чернігівську митницю – тимчасово виконуюча обов’язки начальника управління організації митного контролю Тетяна Кириченко.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації