back

Обговорено кращий досвід реформування житлово-комунального господарства

19-10-2011 | 16:02

19 жовтня у Чернігові відбулося засідання «круглого столу» на тему: «Найефективніші практики та кращий досвід щодо розвитку житлово-комунального господарства України».

Відкрив засідання Станіслав Прокопенко - перший заступник голови облдержадміністрації. У вступному слові він зазначив, що метою даного «круглого столу» є розгляд найбільш актуальних проблем технічної модернізації в сфері житлово-комунального господарства і шляхів їх ефективного вирішення на основі обміну практичним досвідом учасників.

З доповідями виступили Віктор Геращенко – начальник головного управління житлово-комунального господарства Чернігівської облдержадміністрації, Микола Сенькович – заступник чернігівського міського голови, Андрій Цибулько – заступник генерального директора ДП «Агенство розвитку ЖКГ».

У своєму виступі Віктор Геращенко наголосив, що першочерговими завданнями житлово-комунального господарства є стимулювання інноваційної, інвестиційної і енергозберігаючої активності суб’єктів господарювання комунальної сфери, технічне переоснащення комунального господарства, скорочення питомих показників використання енергетичних і матеріальних ресурсів, необхідних для надання комунальних послуг, у тому числі, створення дієвого і прозорого механізму стимулювання використання альтернативних джерел енергії і видів палива.

З 2009 року діє Програма енергоефективності Чернігівської області на 2009-2015 роки. Вона розроблена з урахуванням стратегічних напрямків соціально-економічного розвитку Чернігівщини. Результатом втілення програми є реконструкція котельного господарства бюджетної сфери, що забезпечило значну економію фінансових та енергетичних ресурсів. Близько мільйона гривень економії дала новозбудована котельня у селищі Гончарівське. Реконструйована котельня у Семенівці приноситиме економію 500 тис.грн щороку. У цьому райцентрі також проводиться заміна та ремонт каналізаційних і теплових мереж.

Перспективним напрямком роботи є залучення інвесторів до проекту переробки сміття з трьох міських звалищ та виробництва метану.

Микола Сенькович ще раз підкреслив актуальність піднятих питань, і саме тому, за його словами, вони перебувають на постійному контролі міської ради.

За його словами позитивним результатом роботи підприємств теплопостачання «Облтеплокомуненерго» та «ТехНова» є безперебійне забезпечення мешканців міста гарячою водою вже понад 8 років поспіль і вчасний початок опалювального сезону (10 жовтня - у лікарнях, дитсадках і школах, 15 жовтня – в житлових будинках).

Однією з проблем ЖКГ є повільне створення об'єднання співмешканців багатоквартирних будинків і тому потрібно активізувати роботу в цьому напрямку.

КП “Чернігівводоканал» є учасником проекту “Розвиток міської інфраструктури”. У 2009 році Світовий банк надав підприємству кредит у розмірі майже 23 млн. дол. для модернізації та переходу на енергозберігаючі технології міських систем водопостачання. У рамках проекту цього року було проведено реконструкцію 55 свердловин, які забезпечують чернігівців питною водою, закуплено автотранспортну техніку на суму 3,0 млн. дол., замінено 1550 м каналізаційного трубопроводу.

У планах – розробка проекту заміни 8 км. аварійних мереж методом внутрішньої санації.

Серед проблем було відзначено необхідність капітальних інвестицій на реконструкцію каналізаційної мережі та очисних споруд, підвищення рівня концентрації фосфатів у стічних водах.

У ході роботи «круглого столу» розглянуто питання розвитку житлово-комунального господарства. Представники концерну «Віло Україна» та ТОВ «Віссманн» поділилися досвідом застосування енергозберігаючих технологій та обладнання.

Підбиваючи підсумки "круглого столу", можна зробити висновок, що область змогла напрацювати певний досвід у цій царині, який може поширюватись в Україні.










Управління у справах преси та інформації облдержадміністрації