back

Диктант національної єдності. Долучаймося!

09-11-2015 | 09:35

Сьогодні, 9 листопада, у день вшанування пам’яті Преподобного Нестора – Літописця, відзначається День української писемності та мови. Встановлене 1997 року Указом Президента, це свято засвідчує важливу роль української мови у консолідації українського суспільства.

– У мові наша стара й нова культура, ознака нашого національного визнання… І поки живе мова – житиме й народ як національність…– зазначав видатний український мовознавець, міністр освіти в уряді УНР Іван Огієнко.

Особливої ваги українська мова набула зараз, у часи відродження національного самоусвідомлення українців. Українське слово знову стало одним з яскравих показників піднесення патріотизму, духовності, звернення до культурних першоджерел нашого народу.

Упродовж 15 років, з 2000 року, Національне радіо України проводить у День української писемності та мови Всеукраїнський диктант національної єдності. Відбудеться він і цього року. Але на відміну від попередніх, захід вперше транслюватиметься не лише по радіо, а й по телебаченню. Розпочнеться о 10 годині 10 хвилин. Сам же диктант пролунає об 11.00.

Традиційно диктуватиме автор шкільних підручників з української мови та літератури Олександр Авраменко. Супроводжуватиметься ця подія двогодинною радіотрансляцією із Червоного корпусу Київського національного університету ім. Т. Шевченка - цей виш є співорганізатором акції.

У одній з найбільших навчальних аудиторій університету диктант писатимуть спеціально запрошені учасники: політики, громадські та культурні діячі, митці, учні київських шкіл та студенти університету Шевченка, зокрема письменники Василь Шкляр та Оксана Забужко, Ірен Роздобудько та Іван Андрусяк; музиканти дует «Сестри Тельнюк», Вадим Красноокий (фронтмен гурту «Mad Heads»); співачки Марина Одольська, Тетяна Піскарьова; актори Євген Нищук, Ольга Сумська, Володимир Горянський, а також віце-прем’єр-міністр України, міністр культури В’ячеслав Кириленко та міністр освіти і науки Сергій Квіт.

Приєднаються до заходу і українці за кордоном. За словами ведучої спецпроекту Аліни Акуленко, радіодиктант вперше матиме статус міжнародного.

– У попередні роки ми отримували досить велику кількість листів з-за кордону. Нам писали з Франції, Німеччини, Великобританії, але це були поодинокі приватні листи. Цього року вперше писатимуть диктант у Китаї, писатимуть диктант в Австралії, писатимуть диктант на кількох локаціях у Польщі, зокрема, "Радіо Люблін" робитиме свою власну величезну програму, а ми будемо робити включення з Любліна," - зазначила А. Акуленко.

Свої особливості матиме і телетрансляція. "Ми намагатимемося долучити сурдопереклад до нашої трансляції для того, щоб якомога більше людей мали можливість писати цей диктант", – повідомила заступник генерального директора НТКУ Дар’я Юровська.

Отже, сьогодні, 9 листопада, о 10.10 всі, хто бажає, зможуть перевірити своє знання української мови. Власне, текст диктуватимуть об 11.00. Трансляцію здійснюватимуть Перший канал (УР-1), канал радіо "Культура" (УР-3) та телеканал "UA:Перший".


Департамент інформаційної діяльності 
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації