back

Чернігівщина є активним учасником ІІІ фази Проекту ЄС/ПРООН "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду"

29-10-2015 | 14:28

До Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» долучається все більше громад Чернігівщини.

Зокрема у різних складових ІІІ фази беруть участь: реалізація інфраструктурної складової — Бахмацький, Бобровицький, Городнянський та Срібнянський райони; муніципальний компонент — міста Ніжин та Прилуки; на умовах співробітництва територіальних громад: Борзнянський, Варвинський, Прилуцький та Семенівський райони.


Про успіхи та складнощі участі у міжнародному проекті говорили сьогодні в облдержадміністрації під час Координаційної ради з реалізації Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток орієнтований на громаду».

До неї долучилися представники громад Чернігівщини, відповідних структурних підрозділів ОДА та перший заступник голови облдержадміністрації Леонід Сахневич.

Реалізація ІІІ фази передбачає фінансову підтримку громадам у реалізації мікропроектів, спрямованих на підвищення якості надання послуг населенню.  В її впроваджені задіяні всі регіони України. Це 200 районів, понад 1000 сіл та 24 міста.



Третя фаза Проекту включає два компонента – «сільський» та «міський».  У першому — пріоритетними напрямками залишаються охорона здоров’я, енергоефективність та водопостачання.

У містах — підтримка створення ефективного власника в багатоквартирних будинках; сприяння, на умовах спільного фінансування, реалізації ініціатив організацій місцевих громад, спрямованих на вирішення питань капітального ремонту та підвищення енергоефективності житлових будинків та будівель навчальних закладів.

Муніципальний компонент Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» — новий напрямок, що буде реалізуватися протягом 2015-2017 років. Метою є розвиток відповідних інституцій. Зокрема —  ОСББ, а також підтримка мікропроектів з енергоефективності тощо.

Щодо фінансування мікропроектів, то, до прикладу, в «сільському» 75% —  кошти Проекту ПРООН, але не більше 10 тисяч доларів; 20% — місцевий бюджет та 5% — гроші громадських об’єднань.  

 Керівники районів кажуть, що громади охоче ідуть на створення та реалізацію цих мікропроектів. Адже ПРООН зарекомендувала себе як надійна міжнародна організація. До того ж, співпраця з нею набагато простіша, ніж з іншими іноземними партнерами.

Основна складність полягає у системі проходження коштів.

    — Проект ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» — це можливість для громад Чернігівщини не лише вирішити деякі нагальні проблеми, а й корисний досвід  написання мікропроектів та співпраці з іноземними організаціями. Варто наголосити, що важливо не лише здобути кошти, а й раціонально їх використати, — зазначив Леонід Сахневич.

 

 



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації