back

Презентовано проект обласної Програми «Запобігання та лікування серцево-судинних та судинно-мозкових захворювань на 2012–2015 роки»

06-09-2011 | 11:59

6 вересня під час спільного засідання Регіонального комітету з економічних реформ та президії Громадської ради при облдержадміністрації, яке провів голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко, було презентовано проект обласної Програми «Запобігання та лікування серцево-судинних та судинно-мозкових захворювань на 2012–2015 роки». До цього протягом місяця з ним можна було ознайомитися на інтернет-сайтах облдержадміністрації та управління охорони здоров’я.

Як зазначив голова облдержадміністрації, прийняття цієї Програми має забезпечити консолідацію спільних зусиль, матеріальних та фінансових ресурсів на розв’язання цієї проблеми.

«Президент України Віктор Янукович зазначив, що кожен напрямок реформування має пройти всі ланки: комітет реформ – соціальний діалог та громадське обговорення, і вже як наслідок – втілюватись у конкретні рішення. Саме таким шляхом ми йдемо», - наголосив керівник області.

Він зауважив, що серцево-судинна патологія поширена серед трьох чвертей населення України, а у двох третин є причиною смерті, а також є причиною майже третини випадків інвалідності. Саме ці захворювання істотно впливають на тривалість життя мешканців області.

Щороку в області від серцево-судинних захворювань помирає понад 16 тисяч осіб. Показник смертності від цієї групи хвороб серед міського населення у 2 рази нижчий за аналогічний показник серед сільських жителів, що свідчить про рівень доступності медичної допомоги.

Смертність від хвороб системи кровообігу в області щорічно зростає і посідає одне з перших місць в структурі загальної смертності як серед всього населення, так і серед населення працездатного віку, що значно впливає на збереження трудоресурсного потенціалу регіону. Якщо у загальній структурі смертності в Україні питома вага серцево-судинних захворювань становить дещо більше 60 %, то у Чернігівській області майже 75 %.

Щороку в області реєструється до 1200 гострих інфарктів міокарду, помирає біля 200 осіб або кожний шостий хворий, з них кожний третій – працездатного віку.

Упродовж останніх років місцевими органами влади, керівниками галузі охорони здоров’я, медичними фахівцями вживаються заходи щодо поліпшення ситуації в цій сфері.

В області, окрім Носівського та Козелецького районів, впроваджено дистанційно-діагностичний комплекс передачі електрокардіограм по телефону «Телекард», що дає можливість забезпечити ранню діагностику інфаркту міокарда та підтверджувати діагноз кваліфікованими спеціалістами обласного кардіологічного диспансеру.

У травні поточного року область в рамках програми розвитку кардіохірургічної служби отримала сучасний діагностично-лікувальний ангіографічний комплекс, використання якого дасть можливість щороку надавати сучасну високоефективну медичну допомогу майже 1000 хворим. При цьому поряд із суттєвим покращенням якості лікування значно зменшується тривалість післяопераційного і реабілітаційного періодів та виходу на інвалідність. Це – світовий стандарт в лікуванні інфаркту міокарда.

Володимир Хоменко підкреслив: вкрай важливо, щоб кардіологічна допомога надавалося вчасно. Є таке поняття – «золота година». Якщо ліки хворий отримує протягом цього часу, то й ефективність лікування зростає.

Міжнародний досвід зі зниження захворюваності і смертності від хвороб системи кровообігу свідчить про реальну можливість зменшення показників на популяційному рівні, за умови вирішення комплексної Національної програми з профілактики та лікування артеріальної гіпертензії, а також затвердження і впровадження програми з попередження серцево-судинних та судинно-мозкових захворювань. Розрахунки показують, що зменшення на 50 % смертності від хвороб системи кровообігу привело б до збільшення середньої тривалості життя населення на 10 років.

Зважаючи на актуальність цієї проблеми на регіональному рівні, обласною державною адміністрацією було поставлене завдання перед управлінням охорони здоров`я розробити програму по запобіганню та лікуванню серцево-судинних та судинно-мозкових захворювань, яка потім буде подана на розгляд сесії обласної ради.

Презентуючи проект Програми, начальник управління охорони здоров’я Галина Василькова визначила її метою підвищення ефективності заходів, спрямованих на профілактику, діагностику та лікування серцево-судинних та судинно-мозкових захворювань; виявлення захворювань серцево-судинної системи на ранніх стадіях; зниження рівня захворюваності на серцево-судинні і судинно-мозкові хвороби, інвалідності та смертності від їх ускладнень; збільшення тривалості і підвищення якості життя хворих.

Фінансування Програми здійснюватиметься у межах асигнувань, передбачених на охорону здоров’я в державному, обласному, районних та міст обласного значення бюджетах, а також інших джерел, не заборонених чинним законодавством.

Обсяг фінансування буде визначатися щороку, виходячи з конкретних завдань та реальних можливостей.

Голова Громадської ради при обласній державній адміністрації Світлана Пасталиця зауважила, що вбачає роль учасників ради у проведенні більш широкої роз’яснювальної роботи серед населення з питань кардіології та кардіоангіохірургії та стосовно нанесення непоправної шкоди здоров’ю від самолікування зазначених хвороб.

Вислухавши усі зауваженні і доповнення до Програми, голова облдержадміністрації запевнив присутніх у тому, що усі вони будуть максимально враховані при доопрацюванні проекту.

Як зазначив голова обласної ради Анатолій Мельник, попереду у зазначеного документу розгляд на комісіях, Президії та сесії обласної ради, а отже є всі можливості консолідовано попрацювати для того, щоб створити дієву систему забезпечення невідкладною кардіологічною допомогою населення області.













Прес-служба облдержадміністрації