back

Україна дбає про своїх захисників

12-08-2015 | 10:18

Понад сім тисяч захисників України було мобілізовано з Чернігівської області. Удома на них з любов’ю, тривогою і нетерпінням чекають рідні. Наші земляки гідно виконують свій обов’язок там, куди їх закликала Батьківщина. Держава ж, у свою чергу, підтримує їх родини, сприяючи розв’язанню матеріально-побутових проблем.

За даними Департаменту соціального захисту населення ОДА, станом на початок серпня, близько чотирьох тисяч сімей мобілізованих одержали матеріальну допомогу, допомогу в ремонті житла, випасі худоби, завезенні дров, іншого твердого палива, скрапленого газу. Родини захисників перебувають під посиленою увагою служб соціального захисту. Крім того, у 18-ти районах та містах області затверджено місцеві програми матеріальної та соціальної підтримки учасників АТО та членів їх сімей, якими з-поміж іншого передбачено й надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг, послуг зв’язку, проїзд у міському громадському транспорті.

Здійснюється підтримка мобілізованих до українського війська та їх сімей і на державному рівні. Держава гарантує збереження не лише робочого місця за мобілізованим працівником, а і його середнього заробітку. Таким чином, в області протягом першого півріччя було виплачено підприємствам та установам 18,6 мільйона гривень компенсації заробітку працівників, призваних на військову службу під час мобілізації на особливий період. Варто зауважити, що крім цих коштів мобілізовані одержують зарплату військовослужбовця та передбачені законодавством заохочувальні виплати та соціальні гарантії. Для забезпечення державних соціальних гарантій військовослужбовцям, звільненим з військової строкової служби, у січні-червні поточного року виплачено 521,9 тисячі гривень матеріальної допомоги.

(Див. інфографіку)

На реалізацію державної програми із соціальної та професійної адаптації учасників антитерористичної операції у державному бюджеті для нашої області передбачено 999,7 тисячі гривень. На даний час з цієї суми вже перераховано 448,3 тисячі гривень; розроблено заходи та вивчається потреба в професійному навчанні учасників АТО; визначено 20 навчальних закладів та інших установ, спроможних надати освітні послуги за напрямками, актуальними на ринку праці.

Комісія з відбору громадян для включення до переліку осіб, які, відповідно до цьогорічних Постанов Кабінету Міністрів №348 та №407, мають право на отримання житла, прийняла рішення про виділення коштів Козелецькій та Чернігівській райдержадміністраціям на придбання житла шістьом учасникам АТО.

Робота у напрямку надання всебічної підтримки захисникам України та їх родинам у державі не припиняється. Так, наприклад, на одній з найближчих сесій обласної ради депутати розглянуть і, у разі згоди, затвердять Програму соціальної підтримки учасників АТО та членів їх сімей в Чернігівській області на 2015-2016 роки. Проектом цієї Програми передбачено відповідні заходи та виділення додаткових 850 тисяч гривень з обласного бюджету. Серед її заходів — оздоровлення дітей з сімей учасників АТО, а також доправлення компонентів та препаратів донорської крові до медичних закладів, де надають допомогу пораненим у ході АТО.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації