18-08-2015 15:21


У Чернігівській області налічувалося близько 600 населених пунктів, у межах яких майже 2300 об’єктів топоніміки (вулиці, провулки, площі та сквери) підлягали перейменуванню відповідно до Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки». У переважній більшості випадків перейменування здійснено розпорядженнями органів місцевого самоврядування.

Окрім того, близько 80-ти пам’ятників, пам’ятних знаків та інших меморіальних об’єктів по області підлягали демонтажу. Майже половина з них демонтовані протягом першого (травень-листопад 2015 року) та другого (листопад 2015-лютий 2016 року) етапів декомунізації.

20 травня 2016 року голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч підписав розпорядження «Про перейменування об’єктів топоніміки у населених пунктах області» та «Про демонтаж пам’ятників і пам’ятних знаків відповідно до Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки». Згідно з цими розпорядженнями у рамках виконання Закону перейменовано 86 вулиць та провулків у населених пунктах області, а також прийнято рішення щодо демонтажу 40 пам’ятників, пам’ятних знаків та меморіальних дошок у строк до 21 червня 2016 року.

Протягом лютого-травня 2016 року відповідно до Закону Верховною Радою України на Чернігівщині перейменовано 64 населені пункти.

Починаючи з липня 2015 року, працювала експертна група для обговорення та надання пропозицій щодо перейменування населених пунктів та районів області, вулиць, площ та інших об’єктів топоніміки населених пунктів відповідно до Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки». Із залученням експертів проведено ряд засідань, у тому числі виїзних у районах області, підготовлено низку експертних висновків та пропозицій.



  • Законодавство про декомунізацію

    Перелік населених пунктів, перейменованих відповідно до Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» у Чернігівській області
  • ГО Активне Суспільство України