back

На Носівщині пройшов традиційний «День поля»

24-06-2015 | 14:49

23 червня заступник директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Тетяна Мілютенко взяла участь у Дні поля — 2015, що пройшов у Носівській селекційно-дослідній станції Миронівського інституту пшениці ім. В.М. Ремесла НААН.

Такі зустрічі вже стали доброю традицією, адже мисляча когорта людей зайнятих в сільському господарстві зустрічаються на благодатній досліднянській землі більше десяти років поспіль під егідою Центру наукового забезпечення агропромислового виробництва Чернігівської області.

День поля зібрав керівників, власників, спеціалістів сільськогосподарських підприємств різних форм власності та форм господарювання Чернігівської, Київської, Сумської областей, які готові плідно працювати, отримувати знання, адекватно реагувати на нові виклики та потреби, що постають перед сільськогосподарськими товаровиробниками.

Сторічна історія Носівської селекційно-дослідної станції багата на наукові здобутки, що сприяли розвитку вітчизняного сільського господарства. За роки роботи установи її фахівцями виведено цілу низку сортів жита, пшениці, вівса, ячменю та овочевих культур. І сьогодні тут проводиться селекційна робота по семи культурах: жито озиме, ярі овес та ячмінь, тритикале, конюшина лучна та люцерна, огірки та цибуля.

Результатом плідної та успішної роботи команди наукових працівників є те, що 90% площ посіву вівса, 40% - жита в Україні зайняті сортами селекції Носівської селекційно-дослідної станції.

— На полях станції та дослідного господарства вирощують18 сільськогосподарських культур 51 сорту – це озиме жито, озима та яра пшениця, тритикале, ячмінь, овес, люпин, яра вика, конюшина, люцерна, гірчиця, гречка, фацелія, цибуля та огірки, — зазначає директор Носівської СДС Наталія Буняк. — Такого різноманіття немає жодне господарство, а окремі культури, наприклад, горох, минулого року в районі були лише на наших полях.

Учасники Дня поля оглянули та оцінили стан урожаю культур, що розміщені на площах із сортовими посівами озимих і ярих на демонстраційному полігоні станції та дослідного господарства, ознайомилися з умовами зберігання насіння в зерносховищах елітного току.

Враженнями від побаченого ділилися всі учасники наради. А цього року, як і в попередні періоди, вони були цілком позитивними, подаючи надію, що спільна робота вчених та аграріїв в питаннях забезпечення продовольчої безпеки регіону матиме добру оцінку за підсумками збирання урожаю зернових поточного року. Про це також говорили і вчені Миронівського інституту пшениці ім. В.М. Ремесла, в складі якого є сьогодні станція, і Інституту сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва, що є на Чернігівщині інноваційним осередком наукового забезпечення АПВ.

Позитивні відгуки щодо організації насінництва працівниками станції висловили фахівці з оцінки якості насіння ряду районів області, що працюють в державній сільськогосподарській інспекції, фахівці з питань сортовипробування.


За повідомленням Департаменту
агропромислового розвитку
облдержадміністрації