back

Відбулося засідання керівних органів Єврорегіону „Дніпро”

23-09-2011 | 18:31

У рамках V Міжнародного інвестиційного форуму 23 вересня в облдержадміністрації відбулося засідання керівних органів Єврорегіону „Дніпро”. У ньому взяли участь голова Чернігівської облдержадміністрації Володимир Хоменко, голова Гомельського облвиконкому Володимир Дворнік, в.о. заступника губернатора Брянської області Олександр Горшков, заступник голови Чернігівської облдержадміністрації з фінансово-економічних та соціальних питань Наталія Білоус, члени Ради Єврорегіону „Дніпро” від Брянської, Гомельської, Чернігівської областей, науковці, представники громадських організацій.

Відкриваючи засідання, Володимир Хоменко привітав гостей та від імені Чернігівської обласної державної адміністрації виразив вдячність за всебічну підтримку співпраці Чернігівської, Гомельської та Брянської областей.

„У наших регіонів є багато точок дотику для вирішення спільних проблем і спільного досягнення позитивних результатів. Ми маємо спільну історію, близькість культур, традицій. Разом ми долаємо наслідки кризи і відновлюємо позитивну динаміку нарощування обсягів зовнішньої торгівлі, інвестування, розвиваємо прикордонне співробітництво”, - сказав Володимир Хоменко.

Важливу роль, за його словами, у стосунках сусідніх областей відіграє взаємодія в туристичній, спортивній, культурній, науково-освітній, екологічній сферах. Таким чином, Єврорегіон „Дніпро” – міцна ланка, що поєднує людей і організації, роз’єднані кордонами.

Голова Гомельського облвиконкому Володимир Дворнік зазначив, що Україна в цілому і Чернігівщина зокрема є важливим партнером Гомельщини. Єврорегіон „Дніпро” – гарний помічник в питанні взаємовідносин, тож потрібно користуватися цією можливістю і всіляко поглиблювати співпрацю.

В.о. заступника губернатора Брянської області Олександр Горшков запропонував у свою чергу частіше зустрічатися, щоб взаємодія прикордонних областей була тіснішою та предметнішою, адже існує багато спільних інтересів та точок дотику.

Про розвиток Єврорегіону „Дніпро” розповіла присутнім заступник голови Чернігівської облдержадміністрації Наталія Білоус.

Вона почала свій виступ з невеликого екскурсу в минуле, акцентувавши увагу на ключових подіях, які стали основою стабільної співпраці прикордонних областей у рамках Єврорегіону “Дніпро”.

Говорячи про організаційну структуру співтовариства, Наталія Білоус відмітила, що особливості національного законодавства кожної із сторін поки що не дозволяють їй ефективно функціонувати. Тому вирішення цього питання неодноразово ініціювалося при підготовці проведення двосторонніх україно-білоруських та україно-російських переговорів, а також було внесено як пропозиція до проекту Плану заходів щодо реалізації Концепції міжрегіонального та прикордонного співробітництва держав-учасниць СНД на 2011-2015 роки.

Наталія Білоус висловила сподівання, що завдяки спільним зусиллям вже найближчим часом вдасться суттєво просунутися в зазначеному напрямку і вирішити поставлені перед Єврорегіоном завдання, а саме:

- скоординувати зусилля влади, бізнесу і громадськості для розвитку транскордонної взаємодії і вирішення спільних для сусідніх регіонів проблем;

- розробити обласні та транскордонні проекти, залучити додаткові джерела фінансування для їх реалізації;

- розвивати співробітництво з іншими єврорегіонами, зокрема, в тих напрямках, які передбачені Статутом Прикордонного Співробітництва.

Стосовно проектів транскордонного співробітництва, які напрацьовані в області, Наталія Білоус повідомила, що раніше був реалізований проект вартістю 300 тис. гривень. Наразі розроблені ще 2 проекти на суму понад 4,5 млн. гривень, які пройшли конкурсний відбір для отримання державної фінансової підтримки.

Вона окремо зупинилася на виконанні плану заходів. За її словами, велика робота проведена у напрямку збереження екостійкості, попередження надзвичайних ситуацій, відпрацювання спільних дій при можливому їх виникненню. Співпраця в культурній, науково-освітній, туристичній сферах, а також охороні здоров’я, базувалася на проведенні ряду міжнародних фестивалів, конференцій, семінарів, спартакіад, апаратних нарад, спільних історико-археологічних досліджень, розробці взаємодоповнюючих туристичних маршрутів.

Говорячи про перспективи співпраці прикордонних областей, Наталія Білоус в першу чергу назвала реалізацію наступного дворічного плану заходів, який детально відпрацьований і погоджений кожною із сторін.

Також у зв’язку з новою ініціативою Європейського Союзу, яка стосується сприяння у розвитку регіонам, які не мають спільних кордонів з ЄС, досить актуальним є вирішення питання про національні координаційні бюро, на які будуть покладатися функції, зокрема, організаційного забезпечення діяльності Єврогегіону, залучення коштів ЄС до реалізації проектів транскордонної співпраці.

Крім того, дуже важливим є спільне внесення до центральних органів влади пропозицій щодо гармонізації законодавства у сфері транскордонного співробітництва.

Завершуючи виступ, Наталія Білоус висловила переконання, що об’єднавши зусилля влади, бізнесу і громадськості сусідніх областей, Єврорегіон „Дніпро” й надалі залишатиметься позитивним прикладом вікових традицій співпраці.

Декан інженерно-будівельного факультету Чернігівського державного інституту економіки і управління Олексій Терещук презентував присутнім проект транскордонного співробітництва „Формування мережі перманентних (референтних) GPS-станцій Північного регіону України”, який викликав зацікавленість у гостей.

На завершення сторони підписали План заходів щодо співпраці у рамках Єврорегіону „Дніпро” на 2012-2013 роки та протокол за результатами засідання.




Управління у справах преси та інформації облдержадміністрації