back

Другий тур конкурсу «Учитель року - 2015» відкрив нові імена талановитих педагогів Чернігівщини

05-02-2015 | 08:20

4 лютого у стінах Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д. Ушинського відбулося свято вшанування педагогічної майстерності освітянського загалу області, адже тут вітали учасників ІІ етапу конкурсу «Учитель року – 2015».

На жаль так сталося, що свято відзначення представників найблагороднішої та найгуманнішої професії у світі затьмарила наша спільна біда – на сході України тривають запеклі бої, гинуть наші співвітчизники, наші патріоти… Тому на початку заходу присутні вшанували хвилиною мовчання пам'ять про воїнів, які віддали своє життя за рідну Батьківщину, загиблих під час боїв біля Вуглегірська Донецької області героїв Чернігівщини – бійців з 13 окремого мотопіхотного батальйону та мирних громадян, які загинули з вини агресора.

Учасників урочистого зібрання привітали начальник Управління освіти і науки облдержадміністрації Анатолій Заліський, заступник голови Чернігівського обласного комітету Профспілки працівників освіти і науки України Ніна Дудка та в.о. ректора ЧОІППО імені К.Д. Ушинського Віктор Довбня.

— Двадцятий рік поспіль конкурс «Учитель року» є однією з яскравих подій у житті освітян, яка збирає у тісному колі однодумців, виявляє все нові й нові імена талановитих педагогів Чернігівщини, — зазначив Анатолій Заліський, відкриваючи урочисту зустріч.

У цьому році в районних та міських етапах конкурсу взяло участь 225 освітян Чернігівщини. Із них 71 учитель потрапив до відбіркового етапу обласного туру Всеукраїнського конкурсу «Учитель року-2015» у номінаціях «Українська мова та література», «Хімія», «Образотворче мистецтво» та «Правознавство».

— Ключовою фігурою в навчально-виховному процесі був і залишається вчитель. Переконуюсь у цьому щорічно, зустрічаючись з учнями-переможцями Всеукраїнських учнівських олімпіад, конкурсів, турнірів, які минулого року вибороли 67 дипломів найвищого рівня, — підкреслив начальник Управління освіти і науки облдержадміністрації.

Наостанок Анатолій Заліський висловив педагогам слова щирої вдячності за сумлінну працю і турботу про дітей, та побажав подальших успіхів на професійній ниві та вдячних учнів.

Загалом триденний конкурсний марафон для кожного з 20 конкурсантів був непростим і хвилюючим випробуванням, однак сповненим щирих емоцій та незабутніх вражень. Учасники змагань продемонстрували високу педагогічну майстерність, глибоке знання предмета і методики його викладання.

Найбільш глибоко та повно розкрився учительський талант конкурсантів під час проведення уроків, що ще раз переконало членів журі у високій фаховій компетентності усіх учасників фінального етапу. Після завершення занять конкурсанти здійснили самоаналіз способів досягнення запланованих результатів навчально-виховного процесу та оцінили їх ефективність. З величезним ентузіазмом, творчим запалом і натхненням підійшли педагоги і до підготовки та презентації освітнього проекту.

Оргкомітет, члени журі та навчальні заклади м. Чернігова, на базі яких учасники проводили конкурсні уроки, забезпечили всі необхідні умови для ефективної роботи. Конкурсанти постійно відчували щиру підтримку, допомогу та розуміння з боку педагогічних та учнівських колективів.

За підсумками проведення обласного етапу Всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2015» журі визначено найкращих і найдостойніших педагогів. Ними стали:

У номінації «Українська мова і література»:

Переможець – Оксана Нерослик, учитель Прилуцької гімназії №1 імені Георгія Вороного Прилуцької міської ради;

Лауреати:

- Василь Денисенко – учитель Варвинської ЗОШ І-ІІІ ст.. Варвинської районної ради;

- Світлана Дяговець – учитель Смичинської ЗОШ І-ІІІ ст. Городнянської районної ради;

- Наталія Кравцова – учитель Новгород-Сіверської гімназії № 1 імені Б.Майстренка Новгород-Сіверської міської ради;

- Тетяна Супрун – учитель гімназії № 31 гуманітарно-еститичного профілю м. Чернігова;

У номінації «Хімія»:

Переможець – Світлана Динька, учитель Ніжинської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 Ніжинської міської ради;

Лауреати:

- Олена Василюк – учитель Прилуцької ЗОШ І-ІІІ ст. №13 імені Святителя Іосафа Бєлгородського Прилуцької міської ради;

- Катерина Пономаренко – учитель Чернігівської ЗОШ І-ІІІ ст. №10 Чернігівської міської ради;

- Наталія Усік – учитель Менської ЗОШ І-ІІІ ст. ім. Т.Г. Шевченка Менської районної ради;

- Оксана Ященко – учитель Бобровицької гімназії Бобровицької районної ради;

У номінації «Образотворче мистецтво»:

Переможець – Тетяна Канторіз, учитель Новгород-Сіверської гімназії №1 імені Б.Майстренка Новгород-Сіверської міської ради;

Лауреати:

- Тетяна Гречуха – учитель Менської районної гімназії Менської районної ради;

- Олена Діденко – учитель Прилуцької спеціалізованої школи І-ІІІ ст. №6 з поглибленим вивченням інформаційних технологій Прилуцької міської ради;

- Ірина Кузьменко – учитель Чернігівської спеціалізованої ЗОШ І-ІІІ ст. №2 з поглибленим вивченням іноземних мов Чернігівської міської ради;

- Раїса Лябах – учитель Линовицької ЗОШ І-ІІІ ст. Прилуцької районної ради;

У номінації «Правознавство»:

Переможець - Сергій Повха, учитель Чернігівського ліцею №32 Чернігівської міської ради.

Лауреати:

- Сергій Гавриленко – учитель Озерянської ЗОШ І-ІІІ ст. Бобровицької районної ради;

- Наталія Жидкова – учитель Менської районної гімназії Менської районної ради;

- Наталія Мещенинець – учитель Любецької ЗОШ І-ІІІ ст. ім. 12-ї гвардійської стрілецької Пінської Червонопрапорної ордена Суворова дивізії Ріпкинської районної ради;

- Наталія Хотинченко – учитель Риботинського НВК «Загальноосвітня школа І-ІІІ ст. – дошкільний навчальний заклад» Коропської районної ради.

Переможців та лауреатів конкурсу нагороджено грошовими преміями, дипломами та цінними подарунками від організаторів та спонсорів заходу.

Під час урочистої зустрічі усі учасники мали змогу повністю «зануритись» в змагальну атмосферу конкурсу, переглядаючи світлини фото презентації.

Зворушені і схвильовані конкурсанти та члени журі поділились з присутніми своїми враженнями і думками щодо участі у конкурсі та висловили свої роздуми і цікаві погляди на організацію навчально-виховного процесу у сучасних умовах.

Підбиваючи підсумки, можна з упевненістю зазначити, що усі без виключення учасники конкурсу гідно представили свої навчальні заклади. Фінальні змагання вкотре засвідчили, що Чернігівщина багата на талановитих самобутніх учителів, справжніх майстрів педагогічної справи, які сміливо крокують у ногу з часом, експериментують та активно втілюють у життя освітні інновації, щоб не тільки донести зерно науки до своїх вихованців, а й виховати з них справжніх патріотів України.

Щиро вітаємо педагогів-новаторів Чернігівщини та бажаємо усім творчої наснаги, невичерпної енергії та нових педагогічних звершень і визначних перемог заради рідного краю та мирної і єдиної незалежної України!