back

Ринок хліба: сьогодення і перспектива

30-01-2015 | 10:10

На сьогодні в області виробництво хліба та хлібобулочних виробів здійснюють більше 30 виробників: чотири хлібозаводи, які виробляють 90% всього обсягу хліба, шість заводів райспоживспілки та окремі сільськогосподарські підприємства, які в основному випікають хліб для власних потреб, а також приватні міні-пекарні.

Наявні потужності дозволяють виробляти до 150 тонн хліба та хлібобулочних виробів на добу. Сьогодні щоденно виробляється до 100 тонн, а споживання на добу складає приблизно 130 тонн. Слід відмітити, що протягом останніх років відмічається стійка тенденція до зниження виробництва хлібобулочних виробів, що пов’язано з конкуренцією сусідніх областей: практично в усі міста та райони області завозять хліб із Черкаської, Полтавської, Сумської, Київської області та м. Києва.

Частка завезених хлібобулочних виробів від загального продажу складає 22%.

Сьогодні потужності хлібопекарських підприємств завантажені і використовуються в середньому по області на 65%. Випікається до 100 видів хлібобулочних виробів. Для збільшення обсягів продажу готової продукції виробники активно проводять роботу щодо покращення якості, оскільки конкуренція на ринку хліба є досить жорсткою. Провідні хлібозаводи освоюють нові види продукції і також виходять з своєю продукцією за межі області.

Проте за останні місяці хліб подорожчав: на сьогодні рівень оптово-відпускних цін на основні види житньо-пшеничного хліба сортів масового вжитку коливаються в межах від 3,90 гривень за одиницю виробу до 4,92 гривень. Далися взнаки і подорожчання енергоносіїв, і вартість борошна.

Зважаючи на те, що у структурі собівартості виробництва хліба питома вага палива та електроенергії займає 13-15%, таке підвищення витрат поряд із зростанням вартості сировини призвело до збитковості виробництва хліба.

А тому основні виробники, посилаючись на збитковість виробництва хліба, вимушені були у січні поточного року підвищити рівень оптово-відпускних цін на хліб в межах 10% або на 42-45 копійок за одиницю виробу.

Слід зазначити, що відповідно до Закону України «Про ціни і ціноутворення» роздрібні ціни на хліб не регулюються. У межах наданих повноважень облдержадміністрацією встановлюються граничні рівні рентабельності виробництва та торговельних надбавок на хліб.

Відповідно до наданих основними хлібопекарськими підприємствами області планових калькуляцій рентабельність виробництва хліба сортів масового вжитку залишається в межах встановленого розпорядженням голови Чернігівської облдержадміністрації граничного рівня рентабельності, тобто, не перевищує 10%.

Як наголошує в.о. голови обласної державної адміністрації, в області вживаються всі можливі заходи, щоб масові соціальні сорти хліба продавалися за доступними цінами.

Значний термін розрахунку торгівлі за отриману хлібобулочну продукцію (від 14 до 30 днів) призводить до нестачі вільних обігових коштів. А саме вони необхідні для виробничої діяльності хлібопекарських підприємств та проведення фінансових розрахунків з постачальниками сировини і інших матеріально-технічних ресурсів які працюють на попередній оплаті.

Владі місцях потрібно опрацювати дане питання з представниками торгівельних мереж, оскільки саме вони надають дозвіл на право здійснення торгівлі.

Також потребує опрацювання питання щодо запровадження оплати хлібозаводами за використані енергоносії по факту їх використання, а не попередня оплата як зараз.

Також ми рекомендували головам райдержадміністрацій та міським головам Чернігова, Ніжина, Прилук та Новгород-Сіверського сприяти у виділенні земельних ділянок для розміщення торгових точок, фірмових кіосків з продажу продукції місцевого виробництва, зокрема, хліба, що дозволить хлібозаводам мати вільні обігові кошти для проведення модернізації та оновлення виробництва, - зазначає Сергій Журман.

Прес-служба облдержадміністрації