back

Відбулися загальні збори Асоціації «Ради Чернігівщини»

04-02-2011 | 17:57

«Наше завдання – створити для інвестора такі умови, аби він почав реалізовувати свої наміри саме в нашій області, а не обрав іншу, адже боротьба за інвестиційні ресурси посилюється. Ми маємо певні конкурентні переваги у цьому плані – головне, уміло їх використати», - наголосив голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко під час проведення загальних зборів обласної асоціації місцевих рад «Ради Чернігівщини».

Основною темою зборів став досвід роботи органів місцевого самоврядування Чернігівщини щодо інвестиційної діяльності, спрямованої на розвиток територіальних громад.

Як зазначив Володимир Хоменко, важливим питанням в умовах сьогодення є потреба підвищення інвестиційної привабливості територій. На необхідності саме такого підходу постійно наголошує Президент України Віктор Янукович. Зокрема, за його ініціативи розпочато масштабну реалізацію Національних проектів, учасницею яких стане і Чернігівська область, створена рада вітчизняних та іноземних інвесторів. Подібний дорадчий орган діє і на рівні регіону. З метою активізації інвестиційної діяльності та модернізації економіки розроблено проекти Програм інвестиційного, науково-технічного та інноваційного розвитку області на 2011-2015 роки, які буде внесено на розгляд чергової сесії обласної ради.

У стадії завершення – проект Угоди з Кабінетом Міністром України щодо розвитку області на середньостроковий період, реалізація якої дозволить вирішити із залученням коштів державного бюджету комплекс накопичених роками проблем.

Керівник області зауважив: нині інвестиційна активність на Чернігівщині поступово пожвавлюється і відновлює позитивну динаміку. Обсяг інвестицій в основний капітал за 2010 рік за попередніми підрахунками становитиме не менше 1,7 мільярди гривень.

Збільшили обсяги інвестицій майже дві третини районів. В той же час, не змогли перевищити рівень попереднього року міста Прилуки, Чернігів та Ріпкинський, Срібнянський, Семенівський, Ніжинський, Носівський, Менський райони.

Переважна частина інвестиційних надходжень вкладена у розвиток промисловості, сільського господарства, діяльності транспорту та зв'язку.

Основними джерелами залучення інвестицій в основний капітал залишаються власні кошти суб’єктів господарювання – майже 70% загального обсягу. Ще понад 17% – це кошти населення на житлове будівництво.

Питома вага іноземних інвестицій становить близько 1%. Хоча, зазначив голова облдержадміністрації, у минулому році порівняно з попереднім їх залучено більше в 2,2 рази – майже 8,4 мільйони доларів США, а кількість підприємств з іноземним капіталом зросла до 110.

Разом з тим, географія його зосередження в області досить обмежена – основна частина таких підприємств зареєстрована у містах Чернігові, Ніжині та Прилуках, Чернігівському і Козелецькому районах. У Варвинському, Коропському, Куликівському, Носівському, Семенівському, Срібнянському, Щорському районах вони взагалі відсутні.

Серед успішно працюючих підприємств з іноземними інвестиціями, окрім усім відомих «В.А.Т.-Прилуки» та «Сан-Інбев-Україна» – ТОВ "Форнетті-Україна" смт Козелець, ТОВ "Пласт-Бокс-Україна" м.Чернігів, ТОВ "Паперянський кар`єр скляних пісків" Ріпкинський район.

«Органам влади необхідно більше уваги приділити формуванню «точок економічного зростання» територій, що сприятиме пожвавленню як інвестиційної діяльності, так і створенню робочих місць та збільшенню доходів і бюджетів, і громадян.

А для цього необхідно створити відповідні умови для підвищення зацікавленості підприємців у модернізації власного виробництва або у створенні нових виробництв на основі новітніх технологій», - підкреслив Володимир Хоменко.

Для цього на кожній підвідомчій території необхідно визначити декілька інвестиційних проектів (пропозицій), реалізації яких надавати всебічну підтримку (виділення приміщень, землі) у рамках чинного законодавства, максимально застосовувати інформаційні ресурси для промоції наявних можливостей, потенціалу та пошуку інвесторів.

Нові підходи до активізації інвестиційної діяльності впроваджуються і на державному рівні. Зокрема, Урядом розроблено проект Програми інвестиційно-інноваційної діяльності в Україні, який передбачає заходи, спрямовані на інноваційне оновлення економіки та модернізацію інфраструктури.

Створюється підґрунтя для державно-приватного партнерства, яке має стати ідеологією взаємодії держави та бізнесу. У перспективі передбачається запровадження принципу «єдиного інвестиційного вікна» (відповідний Закон України набирає чинності з 1 січня 2012 року), що значно спростить порядок отримання послуг суб’єктами інвестиційної діяльності, необхідних для подальшої реалізації інвестиційного проекту.

Володимир Хоменко акцентував увагу на тому, що інвестиційне зростання неможливе без стабілізації роботи будівельної галузі, яка поки що перебуває в рецесії і потребує ретельної уваги органів влади. Обсяг виконання будівельних робіт за 2010 рік становив лише 61,9% до 2009 року.

Але він відзначив і певний позитив, який спостерігається у житловому будівництві – за 2010 рік введено в експлуатацію майже 150 тисяч квадратних метрів житла, що у 1,4 рази більше попереднього року.

Основними напрямами державної підтримки житлового будівництва є реалізація програм «Доступне житло», «Власний дім» та молодіжного житлового кредитування.

У минулому році у рамках обласної Програми будівництва (придбання) доступного житла на 2010-2017 роки з Держбюджету спрямовано 3,7 мільйони гривень, учасниками програми стали 44 сім’ї.

За Програмою підтримки індивідуального житлового будівництва на селі «Власний дім» за 2010 рік укладено 479 кредитних угод на загальну суму близько 11,5 мільйони гривень.

Ще 5 кредитних угод укладено за Програмою молодіжного житлового кредитування. Продовжиться реалізація цих програм і у цьому році.

На переконання голови обласної державної адміністрації, сьогодні є актуальним пошук та залучення додаткових джерел фінансування на розвиток територій. Одним із реальних ресурсів є кошти міжнародної технічної допомоги (грантів), що дозволяє вирішувати існуючі соціальні проблеми.

Позитивні приклади у цьому напрямі в області вже є. Перш за все, це впровадження у 8 районах проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». У рамках цього проекту виділено близько 3 мільйонів гривень, також залучались кошти місцевих бюджетів та населення, що дало змогу реалізувати 45 мініпроектів у 39-ти населених пунктах.

Водночас, не усі змогли використати надані можливості. Так, у Срібнянському районі не вдалося налагодити плідну взаємодію з громадами, у результаті замість передбачених п’яти проектів впроваджено лише два.

Зважаючи на зацікавленість територіальних громад, передбачається продовження дії Програми у 2011 році. Для цього органам виконавчої влади та місцевого самоврядування необхідно якнайшвидше подати заявки облдержадміністрації та підготувати проекти для участі в конкурсі. На даний час Угода щодо продовження співпраці між ПРООН та Урядом України знаходиться у стадії підписання.

У Ріпкинському районі ще у 2002 році започаткована Чорнобильська програма «Відродження та розвитку» ПРООН, яка сприяла розвитку громади смт Любеч – в рамках Програми реалізовувався проект „Дооснащення та ремонт молодіжного центру в смт Любеч, у Прилуцькому районі в рамках пілотного проекту “Сталий територіальний розвиток в Україні”, який фінансується програмою TACIS Європейського Союзу, надавалась технічна допомога у проведенні реконструкції мереж водопостачання смт Ладан та покращення системи збору та вивозу твердих побутових відходів на території району.

За рахунок коштів, виділених області зі Стабілізаційного фонду Державного бюджету (27,2 млн. грн.) здано в експлуатацію 42 раніше розпочатих будівництвом об’єкти.

У 2011 році передбачається також виділення області субвенції на соціально-економічний розвиток.

При цьому об’єкти повинні мати будівельну готовність не нижче 50 відсотків.

Відповідно до Програми соціально-економічного розвитку області на поточний рік обласною державною адміністрацією надано на погодження Мінекономіки та Мінфіну України перелік відповідних об’єктів.

Суттєву увагу з боку держави буде приділено проектам з розвитку інфраструктури – будівництва та реконструкції автодоріг загальнодержавного значення, зокрема, в межах міжнародних транскордонних коридорів, створення інфраструктурних об’єктів за Програмою Євро-2012.

Крім того, передбачено субвенцію на будівництво, реконструкцію та капітальний ремонт вулиць і доріг комунальної власності.

За рахунок коштів спеціального фонду обласного бюджету, а це 4,3 мільйони гривень, як і в минулому році, планується облаштування доріг біля опорних шкіл та центральних вулиць населених пунктів.

Будуть також виділені державні інвестиції на модернізацію об’єктів житлово-комунального господарства, поліпшення стану водних об’єктів та систем водопостачання.

«Отже, управління інвестиційними процесами, забезпечення їхньої максимальної віддачі і результативності є першочерговим завданням органів влади, що стане передумовою сталого економічного зростання, створення нових високооплачуваних, кваліфікованих робочих місць, підвищення рівня життя населення.

У 2011 році нами мають бути зроблені серйозні спільні кроки щодо нарощування обсягів інвестицій в господарський комплекс області та на розбудову інфраструктури», - резюмував голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко.

Під час зборів їх учасники також вирішили ряд організаційних питань. Зокрема, голову обласної ради Анатолія Мельника обрано головою Правління Асоціації «Ради Чернігівщини», затверджено кількісний склад Правління та ревізійної комісії Асоціації, встановлено розмір річного внеску членів Асоціації за 2011 рік.

Після пленарної частини учасники зборів відвідали підприємство Чернігівського відділення «СанІнБев Україна», оглянули новобудову Седнівського навчально-виховного комплексу, побували на приватному підприємстві «Левона-С».













Прес-служба облдержадміністрації