back

Вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

14-12-2010 | 15:10

З 2006 року 14 грудня – у день закінчення будівництва саркофагу над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС – відзначається День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

Сьогодні голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко, голова обласної ради Анатолій Мельник, Чернігівський міський голова Олександр Соколов, представники громадських організацій поклали квіти до пам’ятного знаку “Героям Чорнобиля”, вшанували хвилиною мовчання пам'ять загиблих ліквідаторів.

«Цей день у нашій свідомості нерозривно пов’язаний з техногенною катастрофою 1986-го року, подібної до якої за масштабами і наслідками людство ще не бачило. Та сумнозвісна аварія на Чорнобильській станції сколихнула світ не лише своєю величезною руйнівною силою, а й мужністю тих, хто першим зіткнувся з неприборканим атомом. Їх називають по-різному – чорнобильці, ліквідатори, вогнеборці, але всі вони є героями, що ціною власного життя врятували життя мільйонів людей» - наголосив у своєму виступі голова облдержадміністрації Володимир Хоменко під час урочистих зборів в обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних програм.

Свій внесок у справу ліквідації катастрофи, зокрема і будівництво саркофагу, зробили близько 90 тисяч чоловік.

Чернігівщина – одна з областей, що найбільшою мірою зазнала чорнобильського лиха. У зону радіаційного впливу потрапило близько 650 тисяч жителів області, 244 населених пункти.

Майже 14 тисяч мешканців регіону виконували роботи безпосередньо у 30-кілометровій зоні, більше двох тисяч із них вже немає серед живих – їхні життя передчасно забрав Чорнобильський атом.

Керівник області зауважив, що надання державного статусу “Дню ліквідатора” ще раз нагадує про потребу уважного ставлення до проблем чорнобильців.

Він підкреслив: обласна державна адміністрація постійно працює в напрямку збільшення обсягів фінансування з державного та обласного бюджетів, залучення додаткових джерел фінансування, раціонального використання призначених коштів. Місцеві органи влади докладають максимум зусиль щодо створення належних умов для їх соціальної і медичної реабілітації, вирішення життєво важливих питань.

«Будемо і надалі робити усе можливе, щоб забезпечити реалізацію законних прав чорнобильців, полегшувати умови їх життя, надавати необхідну допомогу.

Низький уклін вдовам і родинам тих, хто не дожив до цього дня. Обов’язок кожного з нас – пам’ятати про це і підтримувати тих, до кого у сім’ю прийшла чорнобильська біда», - наголосив Володимир Хоменко.

Учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС нагороджено відзнаками обласної державної адміністрації, обласної та міської рад.

Прес-служба облдержадміністрації