back

Сергій Журман: Робота по наданню психологічної допомоги військовослужбовцям та їх родинам повинна проводитися постійно

03-11-2014 | 17:02

Про це в.о. голови обласної державної адміністрації заявив 3 листопада під час оперативної наради з керівниками структурних підрозділів облдержадміністрації.

На сьогодні силами місцевих управлінь соціального захисту населення спільно з органами охорони здоров’я, освіти, громадськими організаціями, психологами-волонтерами вже надано психологічну допомогу 112 військовослужбовцям з Бобровицького, Козелецького, Городнянського районів та міста Чернігова.

В обласному центрі створено Антикризову раду з психологічної допомоги переселенцям, військовослужбовцям та постраждалим в зоні АТО, яка обєднала психологів – спеціалістів з різних закладів Чернігова. Ними систематично проводяться навчання з військовослужбовцями з питань профілактики постстресового синдрому, надається допомога у набутті навичок поведінки при бойовому стресі.

У Ніжині діє волонтерський проект психологів міста «Соціально-психологічна служба волонтерської підтримки», яка об’єднує висококваліфікованих психологів, психотерапевтів та соціальних педагогів.

Але, наголошує Сергій Журман, підхід до цієї справи треба дещо змінити.

Психологічні центри та служби – це, звісно, дуже добре. Але це як лікарні – людина туди звертається, коли вже немає сили терпіти біль. А наше завдання допомогти коли ще зривів нема, убезпечити і людину і її родину від можливих негативних наслідків перенесеного стресу. Тому треба робити наступним чином – як тільки приїхав військовослужбовець із зони АТО – одразу ж треба з ним працювати. Лише тоді буде позитивний ефект, - підкреслив Сергій Журман.


Прес-служба облдержадміністрації