back

Презентовано проект Середньострокової програми соціально-економічного розвитку області на 2011-2015 роки

09-02-2011 | 17:05

9 лютого в обласній державній адміністрації зібралися провідні науковці області, увазі яких було представлено проект Середньострокової програми соціально-економічного розвитку області на 2011-2015 роки.

Як зазначалося, Чернігівщина має Стратегію розвитку, яка була розроблена із залученням фахівців Ради по вивченню продуктивних сил України Національної Академії Наук України і розрахована на період до 2015 року. Вона затверджена рішенням сесії обласної ради від 26 січня 2007 року. У 2010 році закінчилась реалізація І-го етапу Стратегії - Середньострокової програми на 2007-2010 роки. Тому на часі – прийняття наступної програми, яка стане ІІ етапом реалізації обласної Стратегії.

Презентуючи проект програми, заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус відмітила, що зміни міжнародної економічної кон’юнктури, ураження економіки України наслідками світової фінансово-економічної кризи, політичні та суспільні зрушення висувають нові вимоги до визначення пріоритетів та завдань розвитку регіону і його адмінтериторій та вимагають нових підходів до стратегічного планування.

Актуальність прийняття нової програми розвитку регіону виходить із потреби впровадження на регіональному рівні положень Програми економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава», у формуванні пропозицій до якої активну участь приймала і наша область шляхом надання пропозицій Регіональним комітетом з економічних реформ та його робочими групами.

Крім того, на необхідності розроблення планів реалізації Стратегій регіонального розвитку наголошено і в останньому рішенні Ради регіонів.

І саме Середньострокова програма соціально-економічного розвитку області на 2011-2015 роки повинна стати регіональним втіленням загальнодержавних реформ.

Для її розробки було об‘єднано зусилля представників структурних підрозділів облдержадміністрації, територіальних представництв центральних органів виконавчої влади. У програмі враховані пропозиції адмінтериторій області (райдержадміністрацій та міськвиконкомів), а також результати анкетування населення області з метою визначення критеріїв, цінностей, сильних і слабких сторін та основних пріоритетів розвитку.

„До розробки програми ми вважаємо за доцільне залучити і вас - провідних науковців-економістів регіональної вузівської науки, - звернулася до присутніх заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус. – Тому просимо уважно вивчити розділи проекту Програми та надати свої експертні висновки, а також пропозиції, зауваження”.

Крім того, науковцям запропонували взяти участь у формулюванні назви програми (робоча назва „Чернігівщина – 2015”), її девізу, тобто слогану, який зможе поєднати навколо реалізації програми бізнес, громадськість та органи влади всіх рівнів, буде використовуватись у промоакціях для поліпшення іміджу регіону, його інвестиційної привабливості.

Про основні принципи та підходи до формування проекту програми, його основні розділи, цілі, пріоритети, завдання та механізми реалізації розповіла заступник начальника головного управління економіки облдержадміністрації Олександра Хомик.

Отже, до 25 лютого в головному управлінні економіки облдержадміністрації чекають слушних пропозицій, щоб потім їх опрацювати та внести зміни до проекту програми.

Після широкого громадського обговорення проект буде внесено на розгляд сесії обласної ради.







Управління у справах преси та інформації
облдержадміністрації