back

Житлові субсидії реально стають формою соціального захисту

03-11-2010 | 17:15

3 листопада заступник голови облдержадміністрації Віктор Тканко провів чергове засідання координаційного центру з питань організації роботи щодо посилення соціального захисту населення під час оптимізації цін і тарифів на природний газ та житлово-комунальні послуги. Учасники засідання, серед яких були керівники ряду районів області, обговорили результати проведеної роботи, порушили проблемні питання, які виникли, та окреслили шляхи їх вирішення.

Як повідомила заступник начальника головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Інна Снегерьова, за призначенням субсидій за спрощеним порядком з 1.08.2010 звернулося 45,1 тис. сімей, зокрема, за заявочним принципом через відділення поштового зв’язку – 23,9 тис. сімей. З них на даний час призначено житлові субсидії 19,4 тис. сім’ям.

На виплату субсидій на житлово-комунальні послуги з початку року спрямовано 15,3 млн. грн., на придбання твердого палива та скрапленого газу – 1 млн. грн. Середній розмір субсидії на житлово-комунальні послуги становить 75,8 грн. щомісячно на одну сім’ю, а на тверде паливо та скраплений газ – 365,3 грн. на домогосподарство. Заборгованість відсутня.

Повністю проведені масові перерахунки раніше призначених субсидій майже 10,3 тис. громадянам. У рамках спрощення системи надання населенню субсидій між управліннями праці та соціального захисту населення та 237 організаціями надавачами житлово-комунальних послуг налагоджено обмін інформацією, що значно полегшує процедуру призначення субсидії. На жаль, не з усіма організаціями відбувається обмін інформацією в електронному вигляді. Електронний обмін існує лише з половиною підприємств. Тому робота щодо налагодження електронного обміну інформацією триває.

Продовжується й активна інформаційно-роз’яснювальна робота серед населення області: публікуються статті в газетах, відбуваються виступи на радіо та телебаченні, працює „гаряча” телефонна лінія. Зокрема, на гарячу телефонну лінію, яка працює при головному управлінні з 01 серпня звернулося понад 500 громадян, які отримали компетентні роз’яснення з актуальних питань призначення субсидій.

Управління праці та соціального захисту населення тісно співпрацюють з центрами зайнятості для проведення оплачуваних громадських робіт з інформування населення про надання житлових субсидій за спрощеною процедурою. Наразі в цьому задіяні 262 людини.

Також зазначалося, що на виконання доручень Президента України та голови Чернігівської облдержадміністрації з метою забезпечення своєчасного призначення житлових субсидій та запобігання утворенню черг громадян в органах праці та соціального захисту населення на початку опалювального періоду задіяні всі наявні ресурси для забезпечення прийому громадян. Працюють пункти прийому документів для призначення субсидій у житлово-експлуатаційних організаціях, сільських та селищних радах, які найбільше наближені до місць проживання громадян, проводяться виїзні приймальні.

Значна увага приділяється зверненням громадян, які на загальних підставах не мають права на отримання субсидій.

Аналіз стану призначення субсидій по Україні засвідчив, що Чернігівська область є серед тих областей, де відсоток призначень субсидій вищий за середньоукраїнський.

Під час обговорення порушених питань, зокрема, керівники районів повідомили, що поступово зменшується кількість телефонних звернень, що свідчить про позитивний результат інформаційно-роз’яснювальної роботи. Але, як наголосив Віктор Тканко, інформаційно-роз’яснювальну роботу доцільно продовжувати, оскільки опалювальний період тільки розпочався і масові звернення громадян ще можуть почастішати. Тому, на місцях необхідно бути готовими до роботи в таких нелегких умовах, спрогнозувати можливі проблемні ситуації та докласти максимум зусиль для попередження їх виникнення.








Управніння у справах преси та інформації
Чернігівської обласної державної адміністрації