back

Єдність влади і волонтерів дає результат

05-09-2014 | 12:22

Представники влади, волонтери і журналісти області говорили про «Збір коштів та надання гуманітарної допомоги для військовослужбовців Чернігівщини, які беруть участь в АТО, та переселенців». Саме такою була тема брифінгу, який відбувся в ОДА.

Про співпрацю влади та волонтерів поінформували присутніх директори Департаментів сім’ї, молоді та спорту ОДА Оксана Сердюк та з питань цивільного захисту населення та оборонної роботи облдержадміністрації Сергій Болдирев.

- Усі ми розуміємо, що для вирішення потреб бійців зони АТО, їх родин та переселенців має бути тісна співпраця влади і громадськості, - говорить Оксана Сердюк. - Обласна адміністрація консолідує навколо себе небайдужих людей і надається конкретна допомога. Питання допомоги учасникам АТО, їх родинам та переселенцям стоїть на контролі голови ОДА Володимира Івашка. Кожен структурний і територіальний підрозділи допомагають нашій армії. Ми проводимо цього тижня збір коштів, щоб купити військовим термобілизну. До речі, голова ОДА особисто перерахував свою двотижневу заробітну плату на рахунок благодійного фонду, який допомагає українській армії. Сподіваюся, що це стане прикладом для інших.

Оксана Сердюк також розповіла, що дуже активно допомагають і підприємці області, нещодавно вони надали 2 тонни пального, яке буде використовуватися на потреби волонтерів.

Стосовно допомоги переселенцям – вже є попередня домовленість, що на чернігівському стадіоні ім. Гагаріна буде працювати кімната безкоштовної психологічної допомоги для переселенців і військових.

- Докладається максимум зусиль, щоб проводилася ротація 13-го та 41-го батальйонів, які беруть безпосередню участь у зоні АТО. Це дасть змогу бійцям відпочити, поновити пошкоджену техніку, посилити охорону в межах області. Ми можемо забезпечити їх боєздатність, - розповів Сергій Болдирев. - До збройних сил України з мобілізаційних ресурсів області вже призвано понад 6 тисяч військовослужбовців. Більшість з них бере участь в АТО. Наш департамент допомагає Єдиному волонтерському центру повноцінно працювати. Надані складські приміщення, в яких робота проводиться цілодобово. За дорученням голови ОДА Володимира Івашка з наступного тижня буде вирішене питання регулярного автобусного сполучення між Черніговом і місцем базування наших батальйонів територіальної оборони. Це робиться для того, щоб військовослужбовці, яким надається відпустка, могли швидко і безкоштовно повернутися додому, а потім повернутися до місця служби. Транспортне забезпечення відбуватиметься за рахунок бюджету ОДА. За рахунок коштів обласного бюджету нещодавно закуплені спальні мішки і карімати. Ми забезпечили понад півтисячі військовослужбовців, яких призвали на цьому тижні, і відправлять в зону АТО.

Також директор Департаменту з питань цивільного захисту населення та оборонної роботи повідомив, що в даний момент відпрацьовується програма забезпечення територіальних батальйонів. На найближчій сесії облради, вона буде розглянута. В кінці свого виступу подякував волонтерам за плідну співпрацю.

Радник голови ОДА на громадських засадах, керівник громадської організації «Об’єднання інвалідів «Рузвельт» Ірис Новакова розповіла, що буквально напередодні її поїздки в зону АТО, наші військові артилеристи надіслали список своїх потреб.

- Без допомоги обладміністрації ми б не обійшлися. Потрібні були 2 бензинових генератори, дуже дякую, що допомогли військовим. Завдяки оцій співпраці зараз досить швидко можна відправити посилку, раніше чекали по кілька тижнів. Поїздка обходиться у середньому 3 тисячі гривень – це лише пальне. Зовсім нещодавно я повернулася з місця дислокації 13-го батальйону. Вони там такі дружні. А особлива атмосфера. Дуже мужні. Вони молодці.

Про те, яка допомога надається пораненим, що перебувають у Чернігівському військовому госпіталі, розповіла представниця волонтерського центру самооборони Ірина Тимофєєва.

- Деякі солдати, які потрапляють у госпіталь, потребують дуже довгої реабілітації, як фізичної, так і психологічної. Госпіталь повністю забезпечений ліками і обладнанням. Але ми не знаємо, що нам потрібно буде завтра, тому ми працюємо кожного дня. Поранених там дуже добре годують, до них приходять провідувати рідні. Нам телефонують і питають «чим допомогти?». Дивіться, як виходить – ліки є, їжа також. Потрібні просто гроші. Постає питання - навіщо? Як правило, до госпіталю потрапляють в обгорілому одязі, а цим героям потрібно повертатися додому. Вони хочуть бути у військовій формі. Можливо, соціум не розуміє навіщо це? Ми купуємо їм підтримуючі ліки, у деяких військових немає можливості в даний момент матеріально підтримати свою родину – це робимо ми. Також дуже вони потребують психологічної підтримки.

Керівник Чернігівського центру соціальної адаптації бездомних та безпритульних Микола Романов розповів, що деякі люди, які були вимушені переїхати, знаходяться на краю соціальної кризи.

- Багато хто з них були добре забезпечені і в якийсь момент все втратили. Для них це справжній шок. Зараз на Чернігівщині знаходиться приблизно 1700 переселенців. Цифра постійно змінюється, деякі повертаються у рідні домівки, приїздять нові люди. Страшно те, що наш регіон і так має великий процент безробіття, а ці переселенці також хочуть знайти собі роботу. Адже жити є де, а от роботу знайти - складно. На даному етапі ми робимо все необхідне. Дякую за допомогу обласній і міській владі, волонтерам. Дуже тісно співпрацюємо з міграційною службою.

Також Микола Романов повідомив, що двісті переселенців вже зареєстровані в центрі соціальної адаптації. Адже отримавши прописку, ці люди мають змогу отримувати від держави пільги і допомогу.

Представниця громадської ініціативи «Єдиний волонтерський центр» Ірина Березинець підкреслила, що дуже важливо, щоб люди довіряли волонтерським організаціям і розуміли, що наша мета допомогти тим, хто цього потребує.

- Минулого місяця волонтерський центр надав допомогу - 260 чоловік отримали їжу, 600 чоловік - отримали речі першої необхідності. На даний момент чотирнадцять чоловік, що знаходяться у чернігівській лікарні, потребують гемодіалізу – потрібно їм допомогти. Люди, які приїхали на Чернігівщину, не хочуть бути «на шиї», але, як вже говорилося, дійсно дуже складно знайти добре оплачувану роботу. У них вдома зарплата була у кілька разів більша. Це їх дуже пригнічує. Та ми не зупиняємося і надалі працюємо. Всі дуже швидко реагують – це приємно. Департамент соцзахисту, центр зайнятості, пенсійний фонд і багато інших – всі допомагають. Ми – єдина Україна, тому давайте і надалі об`єднуватися і допомагати тим, хто цього потребує!



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
облдержадміністрації