back

Розпочинається робота над новим українсько-голландським проектом, який покращить якість життя дітям з вадами зору

27-10-2010 | 16:20

27 жовтня у Чернігові в рамках нового україно-голландського проекту «На сонці», направленого на покращення якості життя дітей з вадами зору, проходить дводенна Міжнародна конференція організована управлінням освіти і науки Чернігівської ОДА. В конференції взяли участь представники Голландського Фонду проектів для дитячих закладів в Україні «ProForKids», зокрема його керівники Барбара та Клаус Еккарди, посол Нідерландів в Україні Пітер Ян Волтерс, голова Департаменту Міжнародних справ приватного фонду «Royal Visio», відповідальний менеджер проекту Ганс Веллінг, спеціаліст Матра КАП (Посольство Нідерландів в Україні) Катерина Бардадим, головний спеціаліст відділу освіти осіб з особливими потребами МОН України Юлія Ратушна та інші.

З короткою презентацією Чернігівської області до лікарів, науковців та гостей звернувся заступник голови Чернігівської облдержадміністрації Віктор Тканко.

Він подякував представникам Нідерландів за надану допомогу, яка забезпечить якісне навчання та підготовку до самостійного життя дітей з вадами зору. Віктор Тканко підкреслив, що предметом особливої уваги і турботи держави є діти з обмеженими можливостями і нагадав учасникам конференції про нещодавній Указ Президента України Віктора Януковича, в якому наголошується на необхідності забезпечити активізацію роботи із запровадження інклюзивного навчання в дошкільних і загальноосвітніх навчальних закладах дітей з особливими потребами.

Також Віктор Тканко нагадав, що Чернігівська область вже дев’ять років поспіль є учасником міжнародних українсько-голландських проектів, пов’язаних з покращенням якості життя, навчання, виховання дітей з вадами слуху та зору. У попередні роки було успішно реалізовано два проекти для глухих дітей. Розпочинається робота над новим українсько-голландським проектом, який значно покращить якість життя слабозорих та сліпих дітей. Він висловив упевненість у тому, що завдяки проекту діти матимуть можливість здобути гарну освіту, покращити здоров’я, отримати професію, роботу, відчуваючи гарну якість життя та свою затребуваність суспільством

На проведенні державної підтримки дітей з особливими потребами наголосив і начальник управління освіти та науки облдержадміністрації Анатолій Заліський. Зокрема, за його словами, 16 грудня 2009 року Україна ратифікувала Конвенцію ООН про права інвалідів, документ, спрямований на захист прав осіб з різними вадами та включення їх в систему сучасних суспільних відносин. Указом Президента України від 2 березня 2009 року № 113 було визначено першочергові заходи щодо поліпшення становища осіб з вадами зору, а у грудні 2009 року Кабінет Міністрів України своїм розпорядженням затвердив план дій щодо запровадження інклюзивного та інтегрованого навчання у загальноосвітніх навчальних закладах до 2012 року. У серпні 2010 року Міністерство освіти і науки України затвердило Концепцію розвитку інклюзивного навчання, якою визначено пріоритети державної політики у сфері освіти в частині забезпечення конституційних прав і державних гарантій дітям з особливими освітніми потребами. Нарешті, як зазначив Анатолій Заліський, Указом Президента України 2011 рік оголошено в Україні Роком освіти, у рамках якого ставиться завдання активізувати роботу із запровадження інклюзивного навчання у дошкільних і загальноосвітніх навчальних закладах дітей з особливими потребами. Це сприятиме їх інтеграції у суспільство шляхом забезпечення рівного доступу до якісної освіти.

Заступник начальника управління охорони здоров’я Галина Василькова підкреслила, що, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, у понад 50 % випадків дитячу сліпоту можна попередити. З 2004 року Україна приєдналася до програми ВООЗ «Зір-2020», спрямованої на профілактику дитячої сліпоти. За її словами, на сьогодні в області – 118 дітей – інвалідів з вадами зору, і завдяки програмам, що проводяться, останніми роками кількість таких дітей залишається практично стабільною.

Підготовка до реалізації нового проекту «На сонці», або «Покращення якості життя дітей з вадами зору» здійснювалась впродовж двох останніх років за ініціативи управління освіти і науки Чернігівської облдержадміністрації представниками фондів «ProForKids» та «Royal Visio» спільно з фахівцями Національного педагогічного університету імені М.П.Драгоманова та Академії педагогічних наук України. Передбачається, що проект сприятиме розвитку індивідуальних та орієнтованих на дитину навчальних планів, соціалізації дітей у суспільство.