back

«Мобільний автобус»: медичні бригади відвідали Любеч та Дорогинку

15-04-2024 | 13:49

На Чернігівщині тривають виїзди мобільних медичних бригад до віддалених районів у межах проєкту «Мобільний автобус».

Так, 11 квітня фахівці Обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ разом з вузькопрофільними лікарями закладів охорони здоров’я Чернігова побували у Любечі Чернігівського району.

Мета – проведення лікарями консультативного прийому пацієнтів, надання їм рекомендацій щодо прийому медикаментів, а у разі необхідності – направлення до спеціалізованих закладів обласного центру.

До поїздки у межах підписаного Меморандуму про співпрацю залучили студентів старших курсів Національного університету «Чернігівський колегіум» ім. Т.Г. Шевченка, що навчаються за спеціальністю «Громадське здоров’я».      

Студенти провели анкетування серед відвідувачів щодо їх ставлення до якості консультативного прийому, а також побажань стосовно наступних виїздів спеціалістів.

Протягом робочого дня у Любецькій амбулаторії «Здорова родина» кардіолог проконсультував 46 чоловіків та жінок, невропатолог – 29, офтальмолог – 70, ендокринолог – 46, ультразвукове дослідження пройшли 32 людини, виміряли цукор у крові 54 пацієнти, дізналися про свій артеріальний тиск – 65. Крім того, 35 пацієнтам проведено ЕКГ, 28 громадян обстежені на вірусні гепатити та ВІЛ-інфекцію. А ще для 6 дітей здійснено профілактичні щеплення (АДП-м-1, КПК-2, Поліо-3).

Зі свого боку, фахівці Обласного центру контролю та профілактики хвороб провели роз’яснювальну роботу з приводу необхідності профілактичних щеплень, а також роздали низку друкованих матеріалів щодо протистояння соціально значущим захворюванням – гіпертонічній хворобі, цукровому діабету, інсультам, інфарктам, а також хворобам, що передаються через брудні руки.

Того ж дня  автобус з мобільною бригадою медиків КНП «Прилуцька ЦМЛ», КНП «Прилуцька МЛ», фахівців Ічнянського відділення та Прилуцького МРВ ДУ «Чернігівський ОЦКПХ МОЗ України»  відвідали село Дорогинка Ічнянської громади. Лікарі приймали й жителів сусідніх сіл – Бакаївки,  Припутнів.

Протягом робочого дня лікарі прилуцьких медичних закладів оглянули та надали профільні консультації 91 пацієнту. Також проведено обстеження ЕКГ 26 пацієнтам, виміряно тиск – 57, рівень глюкози в крові – 39 особам, дізналися про свій ВІЛ-статус – 19 осіб, обстежилися на предмет виявлення вірусних гепатитів – 40. Крім того, проводились виміри вмісту нітратів у 10 зразках колодязьної води (у 2 – виявлено перевищення їх рівня). Людей попередили про шкідливість використання неякісної води, зокрема для немовлят.

Для учнів Дорогинського ліцею  та Бакаївської гімназії провели лекції на тему «Всесвітній день здоров’я». З пацієнтами проведено бесіди щодо збереження здоров’я та роздано низку друкованих матеріалів разом із засобами індивідуального захисту.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації
за повідомленням Чернігівського обласного центру

 контролю та профілактики хвороб МОЗ України