back

єРобота на Чернігівщині: грантові програми для бізнесу від служби зайнятості

09-04-2024 | 14:26

Сьогодні держава, аби підтримати бізнес, пропонує скористатися програмами фінансової підтримки. Служба зайнятості супроводжує дві з них у рамках урядового проєкту єРобота.

Так, з липня 2022 р. діє програма «Власна справа», за якою можна отримати мікрогрант у розмірі від 50 до 250 тис. грн. Ще одна програма – «Грант для ветеранів» – стартувала у квітні 2023 р. За її умовами учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни можуть отримати гранти на бізнес до 1 млн грн, а члени їх сімей – до 500 тис. грн.  

Обов’язковою умовою для грантоотримувачів є створення нових робочих місць (від 1-го до 4-х) залежно від суми фінансової підтримки. Повернення коштів відбувається за рахунок фактичної сплати встановлених чинним законодавством податків та зборів за працевлаштованих осіб.

За час дії програми «Власна справа» позитивні рішення щодо надання мікрогрантів отримали 295 мешканців області. Загальна сума фінансової підтримки від держави склала 70 млн грн. Схвалені бізнес-проєкти передбачають створення в області близько 700 нових робочих місць у різних сферах діяльності, а це і швейні цехи, СТО, салони краси, заклади торгівлі та харчування, спеціалізовані освітні, медичні та розважальні студії, фермерські господарства, послуги у сфері зеленого туризму, ландшафтного дизайну, клінінгові, будівельні, ремонтні послуги тощо.

У поточному році за цією програмою вже прийнято 35 позитивних рішень. Серед цікавих бізнес-проєктів: надання послуг із внесення засобів захисту рослин за допомогою агродронів, центр дитячого розвитку, адвокатське бюро, рекламна агенція, ветеринарна лікарня, танцювальний центр тощо. Це додатково 77 нових робочих місць, на створення яких державою виділено 8,5 млн грн.

З початку дії програми «Грант для ветеранів» було прийнято 9 позитивних рішень. Зокрема, у поточному році вже маємо 4. Для їх реалізації державою виділено 1,5 млн грн.  Так, в області цьогоріч планується розширення виробництва з очищення води, відкриття кав’ярні, автомайстерні по діагностиці та ремонту електронних систем легкових автомобілів, студії лазерної епіляції. На старті створення 6 нових робочих місць – саме стільки передбачено за програмою.

Нагадаємо, що заяву та бізнес-план учасники програм подають через портал Дія https://is.gd/KT7RoW. У разі позитивної оцінки ділової репутації заявника експертами «Ощадбанку», потрібно пройти  онлайн-співбесіду з фахівцями обласного центру зайнятості та дочекатися остаточного рішення Державного центру зайнятості.

Більше читайте на сайті: про програму «Власна справа» – https://is.gd/xBaklo та про програму «Грант для ветеранів» – https://is.gd/jxqZ7j.

За повідомленням Чернігівського обласного центру зайнятості