back

Ефективність управління лісами під час воєнного стану: є пропозиції законодавчих змін

01-04-2024 | 15:34

Спростити процедуру відновлення лісів, пошкоджених або знищених внаслідок воєнних дій, стихійного лиха та кліматичних змін покликаний законопроєкт № 9516 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ефективного управління лісами.

Зокрема, пропонується запровадити оцінку впливу на довкілля на всі рубки головного користування, а на суцільні санітарні залишити цю процедуру для ділянок площею понад 10 га замість 1 га.

При цьому під час ліквідації наслідків лісових пожеж, вітровалів, буреломів, сніголамів, масового всихання насаджень проведення суцільних санітарних рубок здійснюватиметься за рішенням комісії техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Варто зауважити, що крім лісовідновлювальних заходів, процедура оцінки впливу на довкілля затримує в часі проведення лісозаготівлі на ділянках, пошкоджених стихійними явищами, що в свою чергу призводить до втрати якості деревини, яка може стати додатковим ресурсом для забезпечення потреб Збройних Сил України.

Так, на сьогодні в лісових масивах філій ДП «Ліси України», що здійснюють господарську діяльність у Чернігівській області, потребують проведення суцільних санітарних рубок 246 га пошкоджених лісових ділянок.

Територія Чернігівщини є прикордонною та постійно потерпає від обстрілів. Наслідки відчувають і ліси. І це треба якось врегульовувати, а не накопичувати.

Окрім того, будівництво фортифікаційних споруд та відновлення пошкодженої інфраструктури потребує постійного постачання лісоматеріалів. Відтак зазначена ініціатива могла б вирішити низку проблемних питань.

Департамент екології та природних ресурсів
Чернігівської обласної військової адміністрації