back

Діти і молодь – у центрі відновлення громад регіону

07-02-2024 | 15:28

Саме ця ідея лежить в основі подальшої співпраці між ЮНІСЕФ та Чернігівщиною. А конкретніше – в основі Плану дій організації, який презентували представники останньої під час сьогоднішньої зустрічі з керівництвом ОДА та шістьма громадами області.

«Фокус наших подальших дій – це інвестиція в майбутнє ваших дітей та молоді, у їх безпеку, якісну освіту та соціальні послуги», – звернулася до присутніх Віра Мендонка, заступниця Голови Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

Реалізовувати План організація планує на локальному рівні, а саме у шести громадах регіону: Чернігівській, Куликівській, Менській, Бахмацькій, Ніжинській та Бобровицькій ТГ.

Саме з ними, ЮНІСЕФ підписав сьогодні і Меморандуми про взаємопорозуміння.

«Це наша своєрідна обіцянка допомагати вам і надалі, підтвердження нашого подальшого партнерства. Ми сподіваємося, що кожна із громад матиме успішну практику втілення нашого Плану. І в подальшому ці вдалі кейси приваблять інших міжнародних донорів приєднатися до процесу відновлення громади та будуть використані як вдалий приклад на національному рівні. Проте реалізувати План дій неможливо без допомоги та підтримки громад, на яку ми дуже сподіваємося», – наголосила представниця ЮНІСЕФ.

Жанна Шерстюк, заступниця голови ОДА, зауважила, що Меморандуми про взаєморозуміння між ЮНІСЕФ та громадами області – це лише формалізація усталеної надійної співпраці. Адже постійну допомогу від організації Чернігівщина отримує  з початку війни.

«50 медичних закладів, підприємства критичної інфраструктури області отримали обладнання – від автомобілів та ЕКГ до генераторів. Надійшло більше тисячі наборів першокласників, сотні наборів раннього розвитку. Також ЮНІСЕФ долучився до відновлення закладів освіти регіону, реконструкції і облаштування укриттів», – зауважила заступниця голови ОДА.

Серед ключових пунктів Плану: вільний та безпечний доступ до навчання; якісні медичні послуги; розширення та вдосконалення якісних соціальних послуг та інклюзивних служб захисту дітей; відновлення послуг водопостачання, моніторинг якості води, а також забезпечення підлітків та молоді правом відстоювати свої інтереси та приймати активну участь у розвитку громади.

Приміром, планується, окрім відновлення шкіл та садочків, забезпечення їх укриттями, інклюзивне оснащення, вдосконалення цифрових навичок як вчителів, так і учнів.

Безпека дітей – це і правильна екологічна ситуація. Тому ЮНІСЕФ має на меті моніторинг якості води, надання обладнання для систем водопостачання, запчастин, хімікатів.

Зі свого боку, представники громад подякували ЮНІСЕФ за постійну підтримку.

Так, за словами Павла Шимка, голови Бахмацької громади, після деокупації Чернігівщини до громади відразу завітали представники організації. Завдяки їй вже збудовано укриття в Бахмацькому ліцеї № 1. А цього року планується ремонт приміщень головного корпусу цього закладу. Також ЮНІСЕФ забезпечив системи водопостачання громади необхідним обладнанням.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації