back

У трьох громадах Чернігівської області розпочався новий проєкт у сфері медицини

05-02-2024 | 14:19

У низці громад Чернігівської, Київської та Житомирської областей за підтримки USAID Ukraine стартувала ініціатива «“Відновлення доступу до медичних послуг” проєкту  “Інновації для подолання епідемії ВІЛ”». Її мета – стабілізація та відновлення доступу до медичних послуг постраждалого через війну населення.

Передбачається, що проєкт сприятиме зменшенню захворюваності та знизить ризик передчасної смертності. Водночас фахівці допоможуть підвищити рівень обізнаності жителів громад щодо психічного здоров’я, а також прав та способів запобігання гендерно зумовленому та домашньому насильству.

На Чернігівщині ініціатива впроваджується в Талалаївській, Срібнянській та Варвинській ТГ благодійною організацією “Чернігівська МЕРЕЖА” у співпраці з громадами та за підтримки ОВА.

Протягом 9 місяців, щотижня, здійснюватимуться виїзди мобільних медичних команд (кожного вівторка – у Варвинську громаду, кожної середи – в Талалаївську та щочетверга – в Срібнянську). Відтак, місцеві жителі зможуть отримати консультації сімейного лікаря, медичної сестри, психолога, соціального працівника, а згодом – і лікарів вторинної ланки.

23 січня мобільна медична команда здійснила перший виїзд у село Гнідинці Варвинської громади, 24 та 31 січня – в села Корінецьке та Красний Колядин Талалаївської ТГ.

Перші робочі тижні медичних команд показали, що місцевим жителям дуже потрібне спілкування, психологічна допомога, адже до медичних працівників зверталися люди різної вікової категорії, в тому числі й з підвищеною тривожністю та близькими до депресивних станами. Загалом під час перших візитів проконсультовано майже пів сотні людей.

«Серед найпоширеніших потреб – вимірювання артеріального тиску, перевірка рівня цукру у крові та психосоціальна підтримка. Також люди просили виписати рецепт на придбання ліків. Загалом маємо позитивні враження і будемо раді продовжувати працювати в цьому напрямку", – розповіли сімейні лікарі мобільної медичної команди Сергій Пільгун та Дмитро Журба.

Читати також: Організація «Pact» допоможе Чернігівській ОВА розширити функціонал інтерактивної карти «Швидкодопомога»

За повідомленням  пресслужби проєкту «“Відновлення доступу
до медичних послуг” проєкту  “Інновації для подолання епідемії ВІЛ”»