back

Від кількадесят мільйонів до десятків тисяч: «Прозорість та підзвітність» уважна до різних проєктів

02-02-2024 | 17:00

На порядку денному сьогоднішнього засідання робочої групи «Прозорість та підзвітність» два питання: завищені ціни на ремонт Чернігівського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою, що оприлюднили у ЗМІ, та закупівлі у Сновській громаді, які привернули увагу громадськості.

Щодо першого доповідав начальник Управління капітального будівництва ОДА Ярослав Слєсаренко.

«У зазначеній статті для порівняння цін беруться різні за розміром вікна. Не можна порівнювати стандартну конструкцію до 2 метрів квадратних, з індивідуальним замовленням – більше 10 метрів квадратних. Такі вікна потребують підсилення, що теж формує ціну. Середня вартість на ринку 7-9 тисяч гривень. Заявлена – 8268 гривень»,- зауважив начальник Управління.

Щодо сумішей. Факт завищення ціни таки дійсно є. Тож Управління капітального будівництва ОДА отримало доручення проконтролювати цей пункт під час актування робіт, а робоча група зі свого боку це промоніторить по результату.

«Завжди наголошую: якісний проєкт – гарант успішного виконання робіт. Саме на етапі проєктування варто передбачити всі нюанси, аби надалі не довелося гальмувати. Цей принцип знову спрацював і щодо історії з ремонтом Чернігівського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою. Саме на етапі підготовки проєкту був сформований орієнтовний кошторис, який і ліг в основу пропозиції на тендер», - акцентував перший заступник голови ОДА Костянтин Мегем.

Цей кейс став підставою детальніше вивчити проєкти щодо відновлення інших навчальних закладів.

Окрім того, робоча група заслухала інформацію від депутата Чернігівської обласної ради Галини Логвиненко щодо закупівель у Сновській громаді. Зокрема мова йшла про договори до 50 тисяч гривень, для яких проведення торгів не вимагається. Однак, ймовірність «накрутити» вартість вдвічі все ж є.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації