back

У Чернігівській області на обліку перебуває майже 32 тисячі онкохворих: як знизити ризики та не потрапити в статистику

02-02-2024 | 17:37

За смертністю в усьому світі онкологічні захворювання – на другому місці після серцево-судинних. Україна – не виняток: за останні десять років щорічно понад 160 тисяч громадян стають онкохворими. З них 90 тисяч помирають від раку, зокрема близько 30% – протягом року після встановлення діагнозу.

Про ситуацію на Чернігівщині розповіли сьогодні спікери в офіційному медіацентрі ОВА під час брифінгу, проведеному якраз напередодні Всесвітнього дня боротьби проти раку – 4 лютого.

Згідно з даними Центру медичної статистики Міністерства охорони здоров'я України, показник онкозахворюваності зростає щороку. А на Чернігівщині, за словами генерального директора Обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Олександра Чепурного, цей показник перевищує всеукраїнський в середньому на 30%. І хоча у 2022-му він дещо знизився, але не характеризує ситуацію загалом. Адже через повномасштабну війну, а відтак – логістичні проблеми, люди стали рідше звертатися до лікарень.

«Тому у 2023 році кожен четвертий, хто звернувся, має занедбану стадію, – каже в.о. генерального директора Чернігівського медичного центру сучасної онкології Олександр Заїка. – Сьогодні в області на обліку перебуває майже 32 тисячі онкологічних хворих, з яких близько 12 тисяч – по місту Чернігову. Щороку на облік ставимо більш ніж 4 тисячі пацієнтів, з них по Чернігову – близько 1400».

Ще 20 років тому кількість нових пацієнтів в області була значно меншою – на рівні 2,5 тисячі. Тому проблема онкозахворюваності для Чернігівщини – вкрай актуальна. Звідси основна задача – раннє виявлення та профілактика.

Серед основних факторів, які впливають на рівень захворюваності, спікери назвали вік населення, спадковість або генетичну схильність, віруси (зокрема папіломавірус, гепатити В і С), екологічні та фізичні фактори, гормональні порушення, спосіб життя тощо.

«Серед факторів ризику, в першу чергу, варто виділити так звані поведінкові, які залежать безпосередньо від самої людини. Достеменно доведено і відомо, що виникнення 43% ракових захворювань можна було б запобігти, вчасно змінивши поведінкові звички. Насамперед – це зміна ставлення до власного здоров’я. На жаль, у більшості випадків люди звертаються до лікарів тоді, коли хвороба прогресує», – наголосив Олександр Чепурний.

Ігнорують громадяни і профілактичні медичні огляди, які треба здійснювати щороку. Це, своєю чергою, призводить до збільшення кількості занедбаних форм онкозахворювань. Тому зміна ставлення населення до свого здоров’я – серед пріоритетних завдань для органів влади та закладів охорони здоров’я всіх рівнів.  

Важливий аспект, на який звернули увагу спікери, – онкофобія в суспільстві: люди не хочуть проходити онкоскринінг, боячись поганих результатів. А ще – не хочуть відмовлятися від шкідливих звичок, насамперед від тютюнопаління та вживання алкоголю. Так, на Чернігівщині частка населення, яке викурює 16-20 цигарок на добу, вдвічі перевищує такий показник по Україні.

Не менш важливим моментом є вживання здорової їжі. Це не означає, що треба відмовитися від харчових продуктів промислового виробництва. Але мінімізувати вживання тих, що містять велику кількість харчових добавок, – все ж таки варто. До речі, саме на формування принципів здорового харчування направлена ініціатива першої леді Олени Зеленської щодо реформи шкільного харчування.

Шкідливими для організму в плані розвитку онкологічних захворювань є солярій (джерело ультрафіолетового випромінювання), недостатня фізична активність та зайва вага.

«Дуже важливо: знизити ризики онкозахворювань можна, переглянувши ставлення до власного здоров’я. Але це не зведе їх повністю до нуля. Тому тенденція в усьому світі направлена саме на раннє виявлення, – акцентував Олександр Заїка. – У нашій мережі є система, яка дозволяє проводити абсолютно безкоштовну ранню діагностику. Рак – це не фатальна хвороба, а хронічна. Завдяки сучасним методикам лікування її можна перевести в хронічний стан і лікувати досить довго, як і решту хронічних неонкологічних хвороб. Навіть якщо занедбаний випадок раку, я вас запевняю: зараз методи лікування дозволяють жити таким пацієнтам довгі роки й  навіть десятки років».

Спікер зазначив, що центр онкології на сьогодні функціонує на повну потужність. За 2023 рік тут зі стаціонару виписано майже 11 тисяч осіб, ще 8 тисяч – проліковано амбулаторно. У закладі минулого року проведено майже 5 тисяч оперативних втручань. Зміцнилася й діагностична база.  

Жителям області профільні фахівці вкотре нагадують, що основним координатором обстеження є сімейний лікар. Крім того, у віддалені громади з минулого року виїжджають мобільні медичні бригади. Олександр Чепурний навів такі дані: майже у 85% обстежених людей виявлені різні патологічні нозології, що потребували ретельніших досліджень та лікування. Він запевнив, що подібні виїзди продовжаться й цього року, в тому числі з лікарями-онкологами.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації