back

Потреби, можливості та наміри: «Партнерство за сильну Україну» - знову за Чернігівщину

01-02-2024 | 15:38

Потреби регіону у сфері відновленні досі залишаються значними, проте вкотре значну підтримку у їх вирішенні надають міжнародні партнери, як от Фонд «Партнерство за сильну Україну».

Сьогодні його представники з командою ОВА обговорили як реалізацію раніше обговорених ініціатив, так і подальші плани співробітництва.

Фонд простягнув руку допомоги у відновленні будівель, облаштуванні укриттів, відбудові закладів освіти та медицини  тощо.

Приміром, минулого року, за словами першого заступника голови ОДА Костянтина Мегема, організація надала будматеріали для лікарні у Ріпках, дитячого садочка в Городні, ліцею у селі Петрівка та для Чернігівської політехніки. Також, міжнародні донори приклали свою руку до відновлення об’єктів критичної інфраструктури: КП «Чернігівводоконал» отримало генератор на 240 кВт, а село Вишневе Ріпкинської ТГ – обладнання для системи водопостачання.

Вікна, будматеріали, IT обладнання, відеокамери спостереження – лише незначна частина підтримки від Фонду громадам Чернігівщини.

Подякував Костянтин Мегем і за допомогу організації у відбудові будівель центральної частини Чернігова, які постраждали внаслідок російського ракетного удару 19 серпня.

Новопризначена керівниця проєкту «Раннє Відновлення» Ірина Тушницька наголосила, що Фонд готовий на подальшу всебічну підтримку регіону  та відкритий до нових ініціатив.

Однією з таких є проєкт «Громадська безпека», який сприятиме зміцненню довіри між місцевою владою, органами правопорядку і громадянами шляхом створення умов безпеки на територіях, що перебували під окупацією або постраждали від російської агресії.

А про «Класи безпеки» розповів Руслан Кундрик, радник із відновлення Фонду.

«Ініціатива погоджена. Ми разом з обласним управлінням освіти оберемо 10 шкіл із громад, де буде впроваджений цей проєкт та забезпечимо їх всім необхідним обладнанням».

Також триває робота і стосовно встановлення системи оповіщення в обласному центрі.

 

Читати також: Потужні гучномовці та можливість роботи у разі відсутності електропостачання: у Чернігові з’явиться модернізована система оповіщення населення

Зустріч з делегатами відбулася в межах роботи Регіонального офісу міжнародного співробітництва.

Довідково. Міжнародний фонд «Партнерство за сильну Україну» – це багаторічна мультидонорська програма, що працює за ініціативи та підтримки Уряду Великої Британії, а також за участі 5 країн – США, Фінляндії, Канади, Швейцарії та Швеції. Програма впроваджується управляючою компанією – Кімонікс Інтернешнл – і адмініструється Міністерством закордонних справ і у справах Співдружності та розвитку Великобританії (МЗССН).

На Чернігівщині Фонд реалізовує проєкти з допомоги у відновленні будівель, облаштуванні укриттів, надання комп’ютерної техніки, обладнання. Зокрема, в рамках проєкту «Раннє відновлення» допомогу у відновленні соціальної інфраструктури отримали п’ять територіальних громад – Чернігівська, Киїнська, Киселівська, Іванівська та Новобасанська. Крім того, наразі триває робота щодо встановлення системи оповіщення в обласному центрі.

Регіональний офіс міжнародного співробітництва — ініціатива Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, що має на меті розвиток взаємодії місцевих та регіональних влад з міжнародними партнерами, які прагнуть співпрацювати на рівні області та територіальної громади.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації