back

Французьке агентство Expertise France розширює напрямки допомоги Чернігівщині

31-01-2024 | 16:03

Проєкти з підтримки відновлення та відбудови Чернігівської області, які реалізовує та планує втілити французьке агентство міжнародного технічного співробітництва Expertise France, вчора обговорили під час зустрічі в ОВА з представниками цієї організації. Організували захід у рамках роботи Регіонального офісу міжнародного співробітництва.

Перший заступник голови облдержадміністрації Костянтин Мегем подякував французьким партнерам за підтримку та відзначив важливість їхнього внеску у відновлення області.

Читати також: Агенція Expertise France готова підключитися до допомоги Чернігівщині

До складу делегації також ввійшли команда Чернігівського проєкту в Україні та команда проєкту охорони здоров’я в Україні та Парижі. Французькі партнери розповіли про проєкти, які перебувають на стадії запуску.

Зокрема, це надання пріоритетної допомоги у сфері охорони здоров’я. Проєкт передбачатиме відновлення інфраструктури таких закладів в області, у тому числі облаштування укриттів, а також покращення обслуговування пацієнтів, проведення реабілітаційних робіт та закупівлю спеціалізованих матеріалів і обладнання.

Ще один проєкт — з підтримки органів місцевого самоврядування у відновленні та децентралізації Чернігівської області. Він полягатиме у забезпеченні узгодженості або розробки стратегічних документів і комплексних планів реконструкції на рівні громад. Експерти надаватимуть підтримку з поглибленням реформи децентралізації у сферах, де французький досвід є особливо визнаними. Також зусилля будуть спрямовані на посилення спроможностей місцевих суб’єктів у таких секторах,  як транспорт і мобільність, сільське господарство та культура і спадщина. Зрештою — на підтримку відносин між французькими та українськими органами місцевого самоврядування для довгострокового партнерства;

Також триває робота з підготовки проєкту з підтримки інноваційних екосистем в регіоні Східного партнерства (ЕU4Innovation East). У його рамках частина французького співфінансування буде спрямована на підтримку розвитку та заохочення інновацій в Чернігівській області. Зокрема, один з напрямів передбачає підтримку центру інновацій та стартапів «Перемога» при Політехнічному університеті, зокрема, для залучення молоді в області.

Аліса Розанова, директорка проєкту багатогалузевої технічної допомоги mAIDan Ukraine, поділилась вісткою про вже зроблені кроки з підтримки області, зокрема про відновлювальні роботи, які наразі тривають в Чернігівському обласному академічному українському музично-драматичному театрі імені Т. Г. Шевченка за кошти, надані Expertise France.

Читати також: До відновлення об’єктів культури Чернігівська ОВА активно залучає міжнародних благодійників

Після зустрічі французькі гості оглянули хід робіт в театрі, а також відвідали заклади охорони здоров’я, та Чернігівський центр інновацій та стартапів «Перемога» для узгодження подальших дій щодо реалізації намічених планів.

Регіональний офіс міжнародного співробітництва — ініціатива Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, що має на меті розвиток взаємодії місцевих та регіональних влад з міжнародними партнерами, які прагнуть співпрацювати на рівні області та територіальної громади.

За повідомленням Департаменту економічного розвитку
Чернігівської обласної державної адміністрації