back

Канада сприятиме інклюзивному відновленню у 19 громадах України, три з яких – на Чернігівщині

30-01-2024 | 16:00

Під час проведення спеціального круглого столу за участі Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, Посольства Канади в Україні, партнерів з розвитку відбувся запуск ініціативи «Інклюзивне відновлення за лідерства громад» (CLIR). В її межах 19 територіальних громад із 7 областей отримають експертну підтримку у сталому, інклюзивному, соціальному та економічному відновленні. Зокрема з Чернігівщини учасниками проєкту стали Холминська, Коропська та Менська ТГ.

«Я хочу подякувати Канаді за підтримку та всебічну залученість до процесів відновлення. Допомога ініціативи CLIR дозволить громадам краще зрозуміти пріоритети відбудови, отримати необхідні знання та інструменти для розробки дієвих проєктів комплексного відновлення з урахуванням потреб всіх груп мешканців», – прокоментував Віце-прем’єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков.

Загалом бажання взяти участь в ініціативі висловило понад 300 громад із 11 областей України, постраждалих від війни. З відібраних громад Чернігівської, Київської, Донецької, Харківської, Дніпропетровської, Миколаївської та Одеської областей сформували 6 груп за принципом географічної близькості та спільності потреб.

Експерти ініціативи CLIR нададуть відібраним громадам підтримку за такими напрямками: стратегічне управління та планування, налагодження партнерств із міжнародними організаціями та залучення зовнішніх інвестицій, розвиток сфери соціальних послуг, підтримка з розробки планів і стратегій відновлення та розвитку, впровадження принципів сталого розвитку тощо.

«Під час великої війни для країни вкрай важливо, щоб територіальні громади перетворилися на лідерів відбудови. Це неможливо без розбудови на місцевому рівні глибоких компетенцій та дієвих інституцій. Комплексна експертиза, якою володіє команда CLIR в питаннях інклюзивності, гендерної орієнтованості та сталості має стати запорукою ефективного відновлення. Системний підхід дозволить посилити спроможність та стійкість територіальних громад у довгостроковій перспективі», – зазначила заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Азархіна.

Ініціатива «Інклюзивне відновлення за лідерства громад» (CLIR) реалізується проєктом міжнародної технічної допомоги «Супровід урядових реформ в Україні» SURGe Project, який фінансується Урядом Канади на запит Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України. SURGe – проєкт з інклюзивного врядування в Україні, що впроваджується компанією Alinea International та фінансується Міністерством міжнародних справ Канади.

За повідомленням Міністерства розвитку громад,
 територій та інфраструктури України