back

Відбулась виїзна нарада головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації

18-06-2010 | 14:32

17 червня на базі Червоненського психоневрологічного інтернату відбулася виїзна нарада головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації, на яку зібралися директори та головні бухгалтери інтернатних установ області, щоб обговорити проблемні питання своєї роботи та поділитися досвідом щодо їх вирішення. У роботі наради взяла участь заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус.

Про роботу інтернатних установ області відповідно до вимог Програми економічних реформ на 2010-2014 роки та розпорядження голови обласної державної адміністрації від 30.12.2008 № 469 «Про регіональні заходи подолання наслідків світової фінансової кризи та мінімізації її впливу на економіку Чернігівської області” поінформувала заступник начальника головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Інна Снегерьова. Вона, зокрема, зазначила, що задля того, щоб мінімізувати наслідки кризи на рівні як держави і Мінпраці, так і обласної державної адміністрації та головного управління розроблено та затверджено відповідні заходи. Ці заходи в скрутних фінансових умовах дають можливість не тільки нормально функціонувати інтернатним закладам, надавати якісні послуги підопічним, але й розвивати матеріально-технічну базу, модернізувати системи опалення, вживати енергозберігаючих заходів, проводити капітальні ремонти приміщень.

Так, протягом 2009 року інтернатні установи практично не відчули на собі наслідків кризи (окрім обмеженого фінансування оплати праці персоналу закладів, оскільки видатки на стимулюючі та заохочувальні види оплати праці в умовах кризи не планувались та не здійснювались).

Окрім того, у 2008 році, до початку кризових явищ вдалось багато чого зробити задля покращання умов утримання підопічних - більш ніж 3 млн. грн. витрачено на капремонт закладів. У 2009 році проведено газифікацію Червоненського інтернату та модернізацію твердопаливної котельні, газифікацію Понорницького інтернату.

У 2010 році бюджетні показники по інтернатах затверджено в обсязі 46, 5 млн. грн., що на 23, 6 % , як і задекларовано державою, більше від видатків 2009 року. Це дає можливість забезпечити зростання заробітної плати, пов’язане із запровадженням у 2010 році нових соціальних ініціатив, а саме: підвищення мінімальної заробітної плати протягом року на 38,1 % та підвищення заробітної плати за Єдиною тарифною сіткою.

Хоча видатки загального фонду не дадуть, як і в минулі роки, забезпечити повністю потреби на інші захищені статті видатків, а саме на харчування, медикаменти та м’який інвентар, Інна Снегерьова висловила переконання, що всі ці проблеми закриються пенсійними коштами. Оскільки розмір пенсії у 2010 році зросте на 23 %, а розмір прожиткового мінімуму, який використовується для розрахунку державних соціальних допомог на 32%, тому очікується відповідне зростання надходжень з Пенсійного фонду на рахунки установ, що дасть можливість покрити необхідний дефіцит коштів.

Окрім цього, винайдено можливість проведення капітальних витрат. Так, облдержадміністрацією додатково збільшено обсяг видатків на утримання інтернатних закладів на 300 тис. грн., що дасть можливість придбати та встановити сучасні дизельні електростанції для віддалених закладів, а саме для Орлівського та Любецького інтернатів, що у разі надзвичайних ситуацій дозволить забезпечити безперебійне функціонування закладів. На капітальний ремонт станції перекачки фекальних відходів у Замглайському дитячому інтернаті додатково виділено 200 тис. грн. За рахунок загального обсягу асигнувань планується капітально відремонтувати приміщення та облаштувати ґанок для переведення 2-ї групи 4 профілю на 1 поверх для того, щоб лежачі важкі діти мали можливість у теплий період року перебувати на свіжому повітрі якомога більше.

Також Інна Снегерьова проаналізувала роботу підсобних господарств та лікувально-виробничих майстерень закладів, вказавши на недоліки та відмітивши гарні напрацювання.

Начальник відділу бухгалтерського обліку головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Марія Максименко зосередила увагу керівників та головних бухгалтерів установ на типових помилках бухгалтерського обліку, які часом допускаються. Це, зокрема, відбувається під час проведення індексації заробітної плати та оборотних активів установ (грошової оцінки землі, житлових будинків), також часом бухгалтери не проводять інвентаризацію розрахунків з дебіторами та кредиторами тощо.

Керівники закладів розповіли про те, як іде підготовка до роботи в осінньо-зимовий період, поділилися нагальними проблемами, над вирішенням яких вони працюють. Також учасники наради обговорили положення Програми економічних реформ на 2010-2014 роки, які стосуються реформування соціальної сфери.

Начальник головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Іван Коробка закликав присутніх серйозно поставитися до роботи з підготовки закладів до зими, упередження аварій.

Підсумовуючи результати наради, заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус подякувала керівникам за роботу та наголосила на тому, що бюджет цього року вимагає від них максимуму зусиль в організації роботи установ, запровадження суворого режиму економії по всіх статтях видатків, де це можливо, для забезпечення якісного надання соціальних послуг. Також вона висловила сподівання, що, незважаючи на труднощі, спільні зусилля облдержадміністрації та керівників на місцях обов’язково дадуть потрібний результат.

Перебуваючи на території інтернату, учасники наради ознайомилися з його роботою: оглянули територію, житлові корпуси, службові приміщення, підсобне господарство, сільськогосподарські угіддя.

Особливий інтерес гостей викликала відремонтована котельня, де встановлено сучасні газові та твердопаливні котли. Така котельня – мрія кожного керівника, адже вона дає можливість використовувати альтернативні види палива і не залежати від зміни зовнішніх чинників. Планується, що поступово такі котли будуть встановлені в усіх інтернатних закладах області.

Управління у справах преси
та інформації облдержадміністрації