back

Відбулось Козацьке свято у Батурині

14-06-2010 | 10:07

13 червня у славнозвісній гетьманській столиці - Батурині відбулось традиційне козацьке свято.

Керівництво обласної адміністрації та місцевої влади, представники козацтва, громадських організацій і національно-патріотичних політичних партій зібралися разом на великому козацькому святі у гетьманській столиці на Чернігівщині.

Офіційна делегація на чолі із заступником голови обласної державної адміністрації Наталією Білоус та заступником начальника головного управління культури, туризму і охорони культурної спадщини Любов’ю Белінсон взяли участь у заупокійній літургії у Покровській церкві по батуринцях, які загинули під час штурму гетьманської столиці московськими військами.

Після цього відбулася офіційна церемонія покладання квітів до пам'ятного знаку жертвам Батуринської трагедії. Не залишились осторонь уваги та були покладені квіти також до пам’ятника Герою Радянського Союзу Миколі Кадуну, до Кургану слави на честь батуринців, які загинули в роки Великої Вітчизняної війни, каплички "Остання Тарасова дорога", пам’ятника "Скорботна мати України".

У супроводі чернігівського духового оркестру обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України Анатолія Ткачука урочистою ходою учасники козацького свята пройшли до Кочубеївського парку, де були встановлено козацькі курені і розміщено виставки майстрів народної творчості з різних куточків нашої країни.

Піснею «Дорога моя земля» у виконанні заслуженого артисту України Миколи Юськова було відкрито концертну програму свята.

У святкуванні також взяли участь артисти обласного академічного українського музично-драматичного театру ім. Т.Г. Шевченка Едуард Брагіда, Альберт Лукашов, Євген Бондар та Влад Лещенко, солісти філармонійного центру фестивалів та концертних програм Іванна Коцур, Ніна Коцур, Лариса Літвін, лауреат Міжнародного конкурсу вокалістів Тетяна Олійник, заслужені артисти України Володимир Гришин та Микола Збарадський, а також аматорські колективи Чернігівщини.

Територія сучасного Батурина та його найближчі околиці були щільно заселені ще в добу неоліту. Після перенесення сюди 1669 року козацької столиці на території урочища Цитадель постав гетьманський палац. У ньому свого часу порядкували Дем’ян Многогрішний (1669-1672), Іван Самойлович (1672-1687) та Іван Мазепа (1687-1708). 1708 року Батурин захопило військо Олександра Меншикова, яке спалило місто і знищило 21 тисячу його захисників та жителів.

Олександр МАЙШЕВ,
головне управління культури, туризму
і охорони культурної спадщини облдержадміністрації