back

Спільними зусиллями вирішити проблему заборгованості із заробітної плати

22-05-2014 | 14:21

22 травня заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Сергій Журман провів засідання тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати.

Заступник директора Департаменту соціального захисту населення ОДА Катерина Тимощенко повідомила, що загальна сума заборгованості із виплати заробітної плати найманим працівникам підприємств та організацій області з урахуванням економічно неактивних підприємств на 1 травня склала 20,1 млн грн. У квітні цього року підприємства-боржники змогли скоротити заборгованість по заробітній платі на загальну суму у 200 тис. грн, що становить лише 1% від загальної суми.

За її словами, із 55 підприємств - боржників 16 – ті, які зовсім не просунулися у питанні погашення заборгованості, 20 – зменшили свої борги, а 18 – навпаки наростили, також з’явилося одне нове підприємство-боржник.

Присутні на засіданні керівники підприємств висловили своє бачення причин, з яких вони мають заборгованості по заробітній платі. Серед названих причин деякі притаманні тільки окремим підприємствам, інші є типовими для багатьох. Зокрема, на тлі економічної кризи в Україні зменшилась активність тих підприємств, які працюють у сфері послуг, деякі керівники нарікали на затримки із розрахунками своїми закордонними партнерами. Загальною для багатьох підприємств-боржників виявилася затримка розрахунків з вини казначейства.

На засіданні прозвучала думка, що мають місце також стратегічні помилки, допущені в минулому, які тепер дуже важко виправляти тактичними кроками. Тому деякі підприємства досі мають правові колізії, які, за їх твердженням, не дають змогу повноцінно працювати.

Ті керівники, які навіть в скрутному становищі намагаються вивести своє підприємство з кризи, віднайшли для себе шляхи стабілізації ситуації. Серед таких кроків називалися розвиток виробництва з врахуванням нестабільності економічної ситуації, здача в оренду своїх приміщень та навіть продаж зайвого майна.

Підсумовуючи хід засідання, заступник голови – керівник апарату ОДА озвучив головні причини існування заборгованості із заробітної плати. Основними з них залишаються значна прострочена кредиторська та дебіторська заборгованість підприємств-боржників, несвоєчасні розрахунки за виконані держзамовлення, недостатній рівень претензійно-позовної роботи, неефективне застосування процедур реструктуризації, санації чи банкрутства. Отже, на його думку, вкрай необхідною є активізація роботи відповідних комісій, на території яких розташовані підприємства-боржники.

Сергій Журман також наголосив, які б не були обставини, що призвели до боргів, ті керівники, яким не байдужа доля своїх підприємств, та які прагнуть покращити ситуацію, - приходять на засідання, де відстоюють свої інтереси чи виробляють спільні шляхи виходу з кризового стану. Тому з метою усунення відставань та недоліків у сфері погашення заборгованості він закликав райдержадміністрації та міськвиконкоми посилити відповідальність за співпрацю з проблемними підприємствами.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю