back

Урочистий вечір-концерт «Живи, мій граде – зоряний Чернігів!»

21-09-2011 | 17:12

21 вересня з нагоди 68-ї річниці визволення м.Чернігова від фашистських загарбників в обласному академічному українському музично-драматичному театрі ім. Т.Г.Шевченка пройшов урочистий вечір-концерт «Живи, мій граде – зоряний Чернігів!»

Вітаючи чернігівців зі святом, яке щороку єднає сивочолих ветеранів, працюючу та учнівську молодь – усіх чернігівців незалежно від віку та соціального стану, голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко підкреслив, що відзначення цієї дати народжує відчуття належності до великої української родини, викликає почуття патріотизму, любові до Вітчизни, рідного дому, своєї сім’ї.

68 років тому після запеклих боїв за Придесення древній Чернігів було визволене від окупантів. Наступаючі війська побачили знищені будинки, знелюднілі вулиці, а вся центральна частина міста являла собою суцільне згарище. Згідно з висновками Надзвичайної урядової комісії Чернігів – за ступенем руйнувань – посідав четверте місце в країні після Севастополя, Волгограда і Воронежа.

Завдяки титанічним зусиллям тисяч працівників Чернігів відбудувався за декілька років: з’явилися нові квартали, відродилися і постали нові підприємства, забуяло культурне та мистецьке життя.

Володимир Хоменко зауважив, що як і в роки воєнних випробувань, чернігівці об’єдналися навколо ідеї відродження рідного міста, зуміли зберегти для нащадків його неповторну красу і прадавню історію, засвідчену величними творами архітектурного мистецтва древнього Валу та Болдиних гір.

«Наш Чернігів є унікальним. Відомий український історик і політичний діяч академік Михайло Грушевський, під редакцією якого на початку минулого століття вийшла збірка наукових праць „Чернігів і Північне Лівобережжя…”, назвав стародавнє місто на Десні „гегемоном всього Українського Лівобережжя”, визначивши цей історичний осередок культури як „українську Равенну”.

Набуваючи рис сучасного європейського міста, Чернігів і сьогодні не втрачає своєї самобутності, зачаровує гостей красою прадавніх храмів, неповторністю архітектурних ансамблів, приваблює туристів яскравими фестивалями, що стали його візитівкою за останні роки», - зауважив очільник області.

Водночас, додав він, Чернігів – місто, що динамічно розвивається, дає старт новим технологіям, є майданчиком для втілення найсучасніших промислових проектів обласного, всеукраїнського та транскордонного значення.

Серед останніх прикладів успішних інвестиційних ініціатив він виокремив відкриття заводу ТОВ «Пласт-Бокс Україна», освоєння спільно з білоруськими колегами виробництва тролейбусів на базі ЗАТ «Чернігівський автозавод» та інші.

Змінюється і зовнішній вигляд міста – споруджуються висотні житлові будинки, прокладаються зручні автомагістралі, до послуг чернігівців і гостей міста – торгівельні та культурно-розважальні центри. За роки незалежності в місті виріс новий житловий мікрорайон — «Масани», інфраструктура якого зараз активно розвивається.

«Сьогодні, урочисто відзначаючи знаменну річницю визволення, вшановуємо пам’ять усіх, хто віддавав свій талант, самовіддану працю, саме життя задля процвітання рідного міста, його світлого майбутнього. Вдячно вклоняємося ветеранам війни і праці. Пишаємося тим, що є кому підхопити естафету мужності і звитяги, продовжити славну справу батьків.

Переконливим свідченням тому є здобутки наших сучасників: на ниві освітній і науковій, в охороні здоров’я та олімпійських змаганнях, у високотехнологічному виробництві та будівництві житла. Шануймо кожного, хто прославляє наш величний град Чернігів, рідну чернігівську землю, служить Україні своєю працею, натхненням, всім серцем», - наголосив Володимир Хоменко.

Зі словами вдячності голова облдержадміністрації звернувся до ветеранів, завдяки хоробрості та стійкості яких у роки Великої Вітчизняної війни, самовідданій праці у повоєнні часи, тисячі чернігівців мають можливість жити в такому прекрасному мальовничому місті як Чернігів, справжній перлині Чернігово-Сіверського краю.

«І в ті звитяжні вересневі дні 1943-го, коли радянські війська визволяли Чернігів від окупантів, і нині, коли Україна відсвяткувала 20-річчя своєї незалежності, визнаними народними героями були і будуть наші ветерани – бійці фронтів, учасники партизанського та підпільного руху, робітники фабрик та заводів – усі ті, хто не шкодував сил, втратив здоров’я, пожертвував життям задля наближення Великої Перемоги.

Ювілейний рік 20-річчя Незалежності нашої держави позначений ще однією символічною датою –70-річчям початку партизанського руху в Україні. Нехай же не згасає Вічний вогонь на могилі Невідомого солдата, не тьмяніє вдячна пам’ять нащадків про величний подвиг синів і доньок нашої землі, які загинули в ім’я свободи українського народу.

Відзначаючи 68-му річницю визволення Чернігова і області від фашистських загарбників, ми пам’ятаємо, що мирна країна, щаслива доля і світле майбуття – усе це ми отримали у спадок від наших шановних ветеранів війни та праці, славетних захисників та невтомних трудівників.

«Одним із першочергових завдань української влади, яка йде шляхом економічних і соціальних реформ, є належне забезпечення повсякденних потреб та духовних інтересів наших найповажніших співгромадян – ветеранів», – наголосив Глава держави. Ці слова Президента України Віктора Януковича якнайкраще передають величезну повагу всього українського суспільства до заслуг ветеранів.

Тож вклонімося їхній життєвій мудрості та багатому досвіду, схилімося перед їхньою незламністю у роки воєнного лихоліття та післявоєнної відбудови», - підкреслив Володимир Хоменко.

Також він вручив державні нагороди та відзнаки обласної державної адміністрації.

Після привітання Чернігівського міського голови Олександра Соколова на чернігівців та гостей міста чекав святковий концерт.



















Прес-служба облдержадміністрації