back

Друга світова війна в національній пам’яті Українського народу

08-04-2010 | 17:37

„Круглий стіл” під такою назвою відбувся 8 квітня в Чернігові. У ньому взяли участь освітяни та науковці міста й області, представники органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, громадських організацій, працівники культури, журналісти.

Вітаючи учасників зустрічі, заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус зазначила, що збереження пам’яті про славні подвиги наших дідів у Другій світовій війні є одним з важливих аспектів діяльності виконавчої влади Чернігівщини. Зазвичай (а цього року — особливо масштабно) в області реалізуються численні заходи щодо відзначення річниць Перемоги у Великій Вітчизняній війні та визволення України від фашистських загарбників: проводяться конференції, круглі столи, виставки, урочисті зустрічі тощо. Особлива увага приділяється учасникам бойових дій, інвалідам війни, вдовам та учасникам війни.

„Останнім часом у цій відповідальній справі досягнуто помітних здобутків, зокрема, в минулому році зроблено перші кроки до створення Музейно-меморіального комплексу партизанської слави «Лісоград» у Щорському районі, а завдяки спільним зусиллям обласної державної адміністрації та депутатського корпусу обласної ради було прийнято Програму впровадження комплексу заходів щодо збереження та відновлення меморіальних пам’яток періоду Великої Вітчизняної війни в Чернігівській області на 2009-2010 роки.

Ми прагнемо популяризувати фахові погляди сучасних істориків на події Другої світової війни, мало відомі широкому загалові. Зокрема, готується до друку книжка, яка має умовну назву «Корюківка, 1943: злочин проти людяності», - повідомила Наталія Білоус.

Також вона побажала успішної роботи учасникам „круглого столу” та висловила сподівання, що зустріч поважних істориків, талановитих педагогів, сивочолих ветеранів, представників громадськості надасть додаткового імпульсу осмисленню Другої світової війни і, зокрема, ціни, яку народ мусив заплатити за Велику Перемогу.

З вітальним словом до учасників круглого столу звернулися керуючий справами виконавчого апарату обласної ради В.Фесенко, голова обласної організації ветеранів України А.Москаленко, заступник голови Українського інституту національної пам’яті, доктор історичних наук, професор В.Верстюк.

Учасники засідання заслухали й обговорили доповіді на теми, що стосуються періоду Другої світової війни.

Управління у справах преси та інформації облдержадміністрації