back

Нагороджено лауреатів та переможців конкурсу «Краща науково-технічна розробка регіону»

16-05-2014 | 11:15

16 травня, напередодні Дня науки в облдержадміністрації пройшла церемонія нагородження лауреатів та переможців конкурсу «Краща науково-технічна розробка регіону».

На конкурс було подано 13 розробок від 9 підприємств, установ та організацій області. Учасниками представлено досить цікаві теми, пов’язані з розробкою технологій зварювання, протикорозійного захисту, інформаційно-вимірювальних та радіотелеметричних систем, контрольно-вимірювальної апаратури, геоінформаційних технологій та раціонального природокористування, тощо.

Вітаючи присутніх, голова обласної державної адміністрації Володимир Івашко подякував всім за участь у конкурсі, висловив свою глибоку повагу до них – людей творчих, і безумовно, талановитих.

Сьогодні науково-технічною діяльністю в області займається 19 організацій різних галузей науки. Основні наукові роботи проводяться у сфері біологічних, геологічних, технічних, педагогічних, економічних, сільськогосподарських наук.

Саме використання новітніх результатів наукових досліджень і розробок є запорукою інтенсивного технічного та технологічного оновлення виробництва, а це, в свою чергу, сприяє підвищенню рівня конкурентоспроможності економіки регіону.

У 2013 році інноваційною діяльністю в промисловості займалось 45 підприємств, або 20,7% їх загальної кількості (проти 20,4% у 2012 році). За цим показником Чернігівська область на 3,9 процентні пункти перевищує загально-державний показник (16,8%) і посідає 7 місце.

Протягом року впроваджено 23 нових технологічних процеси, придбано 8 нових технологій, освоєно виробництво 77 інноваційних видів продукції, з яких 19 – нові види техніки.

В результаті впровадження інновацій промисловими підприємствами області реалізовано продукції на 119 млн гривень.

«Безперечно, ці досягнення не були б можливі без участі науковців, винахідників та раціоналізаторів, зусилля яких спрямовані на підвищення якості, конкурентоспроможності продукції, послуг, збереження енергоресурсів, а в кінцевому результаті – на покращення нашого з вами життя»,- наголосив Володимир Івашко.

Отже, дипломами конкурсу нагороджено Чернігівський національний технологічний університет за розробку «Спосіб прецизійного з’єднання алюмінію та його сплавів»; Чернігівський національний педагогічний університет імені Т.Г. Шевченка за розробку «Зменшення негативного впливу пестицидного навантаження на гідробіонтів за допомогою мікробних препаратів – пробіотиків» та «Шляхи екологічної оптимізації озеленення міст Лівобережного Полісся (на прикладі м. Чернігова)»; Чернігівський державний інститут економіки і управління за розробку «Соціально-екологічний атлас Чернігівської області» та «Регулятор жорсткості гідростатичної опори»; ПрАТ «ТЕРА» за розробку «Вимірювач СО2 переносний ІТП-4-ЕМ-TFT1» та «Контролер для управління процесом вирощування грибів АКС».

У номінації «Фундаментальні науково-технічні розробки» переможцями визначено:

• ІІІ місце - Чернігівський національний технологічний університет за розробку «Інформаційна система електронного голосування Mobile-RADA»;

• ІІ місце - Відокремлений підрозділ Національного університету біоресурсів і природокористування України «Ніжинський агротехнічний інститут» за розробку «Електромагнітний стимулятор насіння сільськогосподарських культур»

•І місце - Інститут сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН за розробку «Ризогумін – комплексний біологічний препарат для сої»;

У номінації «Прикладні науково-технічні розробки» переможцями визначено:

• ІІІ місце – ТОВ «ДП «Завод РАПІД» за розробку «Датчики числа обертів типів ВТ-10 та ВТ-15 (ВТ-15М)»;

• ІІ місце – ТОВ «Полімаш» за розробку «Багатоканальний регулятор потужності»;

• І місце – ТОВ «АТІЛОС» за розробку «Вдосконалення конструкції та покращення світлотехнічних характеристик світлодіодних світильників».


Прес-служба облдержадміністрації