back

Органи соцзахисту на сторожі інтересів вразливих категорій громадян

14-05-2014 | 14:19

14 травня Сергій Журман взяв участь у розширеному засіданні колегії Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації, яке було присвячене підсумкам роботи першого кварталу поточного року. Засідання відбулося за участі начальників районних та міських відділів управлінь соціального захисту населення, директорів територіальних центрів соціального обслуговування, інтернатних та інших установ соціальної сфери, а також представників профспілкових організацій.

Велика увага на засіданні колегії була приділена ліквідації заборгованості по заробітній платі. За підсумками І кварталу поточного року Чернігівщина посіла сьоме місце за цим показником. За словами заступника департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Катерини Тимощенко, докладені зусилля у цьому напрямку дали свої результати. Станом натепер 13 районів області повністю ліквідували заборгованість по зарплаті, в тому числі в промисловому секторі економіки погасили борги 20 районів. Загальна сума невиплаченої заробітної плати по області залишається 20,3 млн грн.

Одним із шляхів підвищення ефективності роботи підприємств та вирішення їх проблемних питань Катерина Тимощенко вважає укладання колективних договорів. На її думку, колективні договори покращують стан соціально-трудових відносин та роблять бізнес соціально відповідальним. На сьогодні на підприємствах області укладено 2637 колективних договорів. Чернігівщина посідає за цим показником 11 місце серед інших областей України.

Як наголосила перший заступник директора Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Оксана Хілик, головне завдання органів соціального захисту населення – відстоювання інтересів вразливих категорій громадян та надання їм кваліфікованої та якісної допомоги. Станом на початок квітня державні соціальні допомоги різних видів отримували більше 80 тисяч осіб, на виплати яким у першому кварталі було спрямовано більше 200 мільйонів гривень. 364 тис. осіб в області є отримувачами різних пільг.

Учасники засідання торкнулися питань забезпечення осіб, що потребують санаторно-курортного лікування та спецтранспорту. З початку року таким громадянам було видано 112 путівок та 5 автомобілів. Що ж до інших видів негрошових допомог, то упродовж першого кварталу органами соцзахисту було видано направлень на підприємства для виготовлення 5 тисяч одиниць протезно-ортопедичних виробів, більше 3 тисяч засобів технічної реабілітації, виділено 55 колісних крісел тощо.

Не залишилася без розгляду тема функціонування інтернатних закладів. Поряд з проблемними питаннями, як то недотримання натуральних норм харчування, розглядалися й шляхи модернізації роботи таких заходів з метою заощадження коштів. Відмічалося, що деякі заклади вже перейшли, інші знаходяться в процесі переходу на альтернативні види опалення. Перехід з газового на тверде опалення зменшує витрати цих закладів. Загалом на утримання 9 інтернатних установ області з початку року виплачено 13,7 млн грн., а на 26 територіальних центрів соціального обслуговування – 20,5 млн грн.

Теми якості надання послуг соціально вразливим категоріям громадян торкнулася заступник директора Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Інна Снегерьова. Вона наголосила, що органами соцзахисту має бути посилена інформаційно-роз’яснювальна робота серед населення, а також просилений контроль за додержанням законодавства при призначенні усіх видів соціальних допомог.




Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації