back

Засідання координаційної ради щодо реформування сфери соціальних послуг

30-03-2010 | 16:54

29 березня під головуванням заступника голови облдержадміністрації Наталії Білоус відбулося засідання координаційної ради щодо реформування сфери соціальних послуг.

Заступник начальника головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Інна Снегерьова поінформувала присутніх про нововведення, запроваджені в діяльність територіальних центрів соціального обслуговування постановою Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2009 року № 1417.

Даною постановою затверджено нову редакцію Типового положення про територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) та Перелік соціальних послуг, умови та порядок їх надання структурними підрозділами територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг).

У зв’язку з цим в області розпочато роботу щодо приведення статутних документів та організації діяльності територіальних центрів у відповідність до вимог зазначеної постанови.

У процесі роботи виявлено, що окремі положення даного нормативного документу суперечать чинному законодавству, застосування його норм на практиці призведе до погіршення стану соціального обслуговування уразливих категорій громадян. Зокрема, реалізація прийнятої постанови та запровадження територіальними центрами платних послуг спричинять зняття з обслуговування громадян, що мають працездатних дітей або родичів, які згідно із законодавством зобов’язані їх утримувати, але з поважних причин не мають можливості здійснювати за ними догляд, оскільки за попередніми підрахунками плата за мінімальний набір послуг складатиме близько 200 гривень на місяць.

Як зазначила заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус, з метою спрощення процедури соціального обслуговування непрацездатних громадян облдержадміністрацією направлений лист Мінпраці з пропозицією ретельно переглянути та доопрацювати норми Типового положення про територіальний центр соціального обслуговування.

Також на засіданні координаційної ради йшла мова про ліцензування професійної діяльності у сфері надання соціальних послуг. Повідомлялося, що останніми роками в системі соціального обслуговування відбулись суттєві позитивні зрушення як на законодавчому, так і на практичному рівнях. На сьогодні визначені стратегічні напрями реформування системи надання соціальних послуг. З цією метою 29 грудня 2006 року прийнято постанову Кабінету Міністрів України «Про затвердження переліку органів ліцензування», відповідно до якої в Україні було запроваджено механізм ліцензування професійної діяльності у сфері надання соціальних послуг.

Однак, заклади та установи соціального захисту населення області не відповідають вимогам ліцензування, що визначені в Ліцензійних умовах провадження професійної діяльності у сфері надання соціальних послуг, затверджених спільним наказом Держкомпідприємництва та Мінпраці. Зокрема, невідповідність приміщень установ та закладів встановленим державним будівельним нормативам, відсутність у працівників, які надають соціальні послуги, освіти відповідного напряму та стажу роботи тощо.

Зазначені проблеми виникли не лише в нашому регіоні, тому 15 грудня 2009 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення умов ведення бізнесу в Україні» (№ 1759-VІ). Цим Законом скорочено 5 видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню, серед яких, зокрема, «професійна діяльність у сфері надання соціальних послуг». Таким чином, в області призупинена робота щодо ліцензування професійної діяльності у сфері надання соціальних послуг.

Управління у справах преси та інформації облдержадміністрації