back

Спільне звернення в.о. Президента України, Голови Верховної Ради України Олександра Турчинова і Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка

08-05-2014 | 22:42

Звертаємося до співвітчизників у зв’язку з напруженою ситуацією, що продовжується у східних регіонах України. Озброєні терористи продовжують залякувати людей, захоплювати заручників і застосовувати зброю. Влада буде застосовувати усі законні методи для захисту населення і стабілізації ситуації.

Усі незаконно озброєні групи мають негайно скласти зброю, звільнити заручників і захоплені будівлі. Ті, хто виконає ці умови і не був причетний до скоєння особливо важких злочинів, хто не вбивав і не катував людей, будуть амністовані.

Ще раз закликаючи усі сторони Женевських домовленостей до їх неухильного виконання, українська влада готова запропонувати додаткові кроки для формування національного консенсусу і компромісу.

Сьогодні ми оголошуємо про ініціативу проведення загальноукраїнських круглих столів національної єдності. Ми готові до розмови з усіма, хто має легітимні політичні цілі і готовий відстоювати їх законними засобами - з тими, хто не має крові на своїх руках. Ми запрошуємо представників усіх політичних сил з усіх регіонів, громадянського суспільства, наукових кіл до діалогу з усіх питань та викликів, які постають зараз перед українським народом.

Серед цих питань - децентралізація влади, реформа місцевого самоврядування, забезпечення належного балансу між гілками влади, забезпечення розширених гарантій захисту прав національних меншин, реформа правовідносин між державою та суспільством, включаючи реформування судової і правоохоронної системи.

Метою цього діалогу є формування національного консенсусу з ключових для українського суспільства проблем.

Напрацьовані пропозиції за участю всіх політичних сил будуть імплементовані Верховною Радою України, у тому числі через механізми внесення змін до Конституції та законодавства України.

Для забезпечення найбільш ефективного перебігу цього процесу ми вважаємо за доцільне також залучити досвід Організації з безпеки та співробітництва в Європі, яка вже багато зробила для стабілізації ситуації в Україні, у тому числі надаючи спостерігачів для неупередженого та об’єктивного інформування міжнародного співтовариства про події в Україні. Розраховуємо, що всеохоплюючий характер ОБСЄ, учасниками якої є 57 країн, у тому числі і наша держава, і США, країни ЄС, і Російська Федерація, сприятиме формуванню максимально сприятливих умов для проведення круглих столів.

Запрошуємо усіх учасників політичного процесу, а також представників громадськості активно долучитися до реалізації цієї ініціативи. Переконані, що на базі компромісу та діалогу ми досягнемо довгоочікуваної стабільності та вирішимо ті виклики, які постають перед нашим суспільством.