back

Урочисті збори з нагоди 69-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні

08-05-2014 | 16:45

8 травня у чернігівському обласному академічному українському музично-драматичному театрі з нагоди 69-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні відбулися урочисті збори та святковий концерт.

Участь в заході взяли голова обласної державної адміністрації Володимир Івашко, голова обласної ради Микола Звєрєв, Чернігівський міський голова Олександр Соколов, ветерани Великої Вітчизняної війни, голови ветеранських спілок, громадськість.

Перед початком урочистостей усі бажаючі оглянули тематичну виставку, підготовлену державним архівом області, обласним історичним музеєм ім. В.Тарновського, обласним художнім музеєм ім. Г.Галагана, обласною універсальною науковою бібліотекою ім. В.Короленка, народним аматорським фотоклубом «Чернігів» та обласною спілкою фотохудожників, дітей-вихованців студій образотворчого мистецтва.

Вітаючи присутніх з великим і світлим святом Перемоги, голова облдержадміністрації Володимир Івашко наголосив: Україна стала однією з найбільш постраждалих у Другій світовій війні країн.

І все ж Україна не скорилася ворогові. Не скорилася й Чернігівщина. Вже в перші дні війни на захист своєї Батьківщини до діючої армії пішло близько 200 тисяч мешканців області. 162 з них стали Героями Радянського Союзу, більше тридцяти — кавалерами ордену Слави трьох ступенів, тисячі нагороджені іншими орденами і медалями. На території області активно діяли партизанські загони і підпільні організації.

«У ці радісні й водночас скорботні дні ми повинні згадати кожного, хто героїчно боронив Вітчизну на фронті чи працював у тилу, хто поліг на передовій, був закатований ворогом у рідному краї чи вивезений на рабський труд у фашистську неволю. Жоден пам’ятник, жодне поховання воїнів та жертв Другої світової не повинні залишитися забутими. Маємо згадати і пам’ятати про кожного», - підкреслив Володимир Івашко.

Присутні вшанували світлу пам’ять загиблих у Другій світовій війні хвилиною мовчання.

Очільник області наголосив: лави героїв війни невблаганно рідішають. І тим більше треба робити все можливе, щоб оточити їх теплом і турботою, зберегти пам’ять про подвиг бійців Другої світової та сформувати у молоді шанобливе ставлення до ветеранів. Треба пам’ятати про ту війну, щоб не допустити нової.

Цьогорічний День Перемоги відзначається у дуже непростий для України час. Але, зауважив Володимир Івашко, потрібно чітко розділяти кремлівську владу та дружній російський народ.

«Громадяни України та Росії не хочуть ніякої війни! Ми віримо, що розум переможе. І в усій Україні знову пануватиме мир та спокій. Адже тільки за таких умов ми зможемо розбудовувати власну державу, йти шляхом розвитку, домагатися щасливого й заможного життя для кожного українця», - зазначив голова облдержадміністрації.

Присутніх також привітав голова обласної ради Микола Звєрєв та Чернігівський міський голова Олександр Соколов.

Завершилися урочистості тематичною концертною програмою, підготовленою чернігівськими артистами.


Прес-служба облдержадміністрації