back

Звернення в.о. Президента України, Голови Верховної Ради України Олександра Турчинова у зв’язку з відзначенням 8 та 9 травня Днів пам`яті і примирення

08-05-2014 | 08:11

Шановні співвітчизники!

Організація Об’єднаних Націй проголосила 8 та 9 травня Днями пам’яті і примирення, коли у світі вшановуються всі жертви Другої світової війни.

Скорботний рахунок загиблих у цьому найбільшому в історії людства воєнному протистоянні - близько 60 мільйонів людських життів.

Український народ, який опинився у самому центрі жахливої трагедії, заплатив особливо високу ціну за свою свободу. Непоправних втрат зазнала фактично кожна родина.

Вічна і світла пам'ять мільйонам нашим загиблим співвітчизникам.

Переживши воєнне лихоліття та знаючи справжню ціну миру, українці завжди прагнули добросусідських відносин з усіма іншими народами. Ми здійснюємо послідовні кроки щодо партнерства, співробітництва, повномасштабної участі в міжнародних програмах з безпеки та стабільності на планеті.

У тривожний час, коли Україна стала жертвою агресії, ми вкотре звертаємося до керівництва Російської Федерації з вимогою припинити ворожі дії на нашій землі, згадати, що таке відповідальна міжнародна політика.

Особливо цинічним вважаю наміри недругів України спровокувати протистояння у скорботні дні, коли поминаються жертви війни. Такі дії не заслуговуватимуть на прощення, їм буде дано гідну відповідь.

Для українців найвищою цінністю є і залишатиметься людське життя.

Збереження миру - наш святий обов’язок перед нинішнім і прийдешніми поколіннями, перед всіма жертвами минулої війни. І в цьому з нами солідарний увесь цивілізований світ.


Виконуючий обов'язки Президента України,
Голова Верховної Ради України

Олександр ТУРЧИНОВ