back

Засідання робочої групи «Законодавче та інституційне забезпечення реформ» Регіонального комітету з економічних реформ

20-04-2010 | 15:22

Робоча група із законодавчого та інституційного забезпечення реформ на чолі з заступником керівника апарату облдержадміністрації Іваном Коробкою 20 квітня розглянула пропозиції щодо реформування державної служби та виконавчої влади.

Начальник управління державної служби Головдержслужби України в Чернігівській області Микола Стрілець акцентував увагу присутніх на пропозиціях щодо реформування державної служби, а саме:

забезпечення подальшого розвитку законодавства з питань державної служби через сприяння прийняттю нової редакції Закону України «Про державну службу»;

удосконалення нормативно-правового забезпечення державної служби, розроблення підзаконних актів та впровадження нового пакету антикорупційних законів;

проведення функціонального обстеження органів виконавчої влади, формування реєстрів державних функцій та державних послуг і внесення на цій основі пропозицій щодо впорядкування та структури органів виконавчої влади;

вдосконалення Типового положення про кадрову службу органу виконавчої влади, розвиток системи підготовки та підвищення кваліфікації державних службовців;

вдосконалення професійних знань, умінь і навичок державних службовців відповідно до європейських стандартів демократичного врядування.

Заступник начальника юридичного відділу Наталія Мужикова окреслила механізми реалізації реформування органів виконавчої влади – це перегляд функцій місцевих органів виконавчої влади, органів виконавчої влади; порівняння функціонального та структурного аспектів діяльності органів виконавчої влади, визначення нової структури місцевих органів виконавчої влади з урахуванням функцій. Внесення відповідних змін до законів.

«На першому етапі варто переглянути кожному структурному підрозділу блок законів, яким він керується в повсякденній діяльності та визначитись, з якою періодичністю, які функції виконуються. Визначити яких і скільки ресурсів (людських, матеріальних, фінансових) потребує виконання тих чи інших функцій, визначитися щодо структури відповідних органів. Наступним етапом має бути внесення відповідних змін до законів та прийняття відповідних підзаконних нормативно-правових актів», - зазначила Наталія Мужикова.

Підсумовуючи, Іван Коробка підкреслив, що не буває нормальної виконавчої влади без висококваліфікованих фахівців державної служби. Кожен працівник має відповідати займаній посаді і робота виконавчої влади має працювати, як налагоджений механізм.

Управління у справах преси
та інформації облдержадміністрації