back

Відновлення платоспроможності ПАТ «Будівельна компанія «Домобудівник»: реалії та перспективи

07-05-2014 | 14:26

Обласна державна адміністрація веде постійний діалог з усіма сторонами, зацікавленими у відновленні роботи ПАТ «Будівельна компанія «Домобудівник» та виконання ними своїх зобов’язань.

Питання забезпечення житлом понад 120 сімей, які проінвестували будівництво, погашення заборгованості із заробітної плати працівникам підприємства, а у подальшому його стабільна робота та зняття соціальної напруги знаходяться на особистому контролі голови обласної державної адміністрації Володимира Івашка.

Про вихід з кризи, в якій знаходиться ПАТ «Будівельна компанія «Домобудівник», йшлося сьогодні на засіданні, ініційованому очільником області. У ньому взяли участь Чернігівський міський голова Олександр Соколов, представники підприємства та потенційного інвестора, правоохоронних та контролюючих органів, рада кредиторів, зацікавлені сторони та фізичні особи інвестори, представники ЗМІ.

Провідне колись підприємство будівельного комплексу області нині володіє основними засобами залишковою вартістю понад 110 мільйонів гривень, а в стадії незавершеного будівництва знаходяться об’єкти загальною вартістю 77 мільйонів гривень.

Підприємство має заборгованість перед постачальником матеріалів та субпідрядними організаціями на суму понад 15 мільйонів гривень, заборгованість з оплати праці становить понад 2 мільйони гривень, за отриманими авансами на будівництво житла понад 30 мільйонів гривень.

Його основними кредиторами є не тільки установи та організації, які надавали кошти та ресурси на ведення господарської діяльності, а також фізичні особи, які придбали майнові права або внесли авансові внески за квартири. Ці люди знаходяться у постійному очікуванні відновлення будівництва. За їх словами, налагодити конструктивний діалог з керівником підприємства Анатолієм Роговим та дізнатися про подальшу долю своїх майбутніх квартир їм не вдається вже протягом тривалого часу. Спільну мову не знайшли вони й сьогодні.

Господарським судом Чернігівської області 5 листопада 2013 року порушено провадження у справі про банкрутство підприємства. Затверджено реєстр кредиторів, проведена інвентаризація майна, на наступному судовому засіданні буде прийматися рішення щодо можливої санації підприємства.

За словами розпорядника майна ПАТ "БК "Домобудівник»-арбітражного керуючого Анатолія Агєєва, за попередніми висновками підприємство цілком ліквідне, має значний потенціал, а за умови співпраці з надійним інвестором може повністю відновити свою діяльність. Збережено виробничі лінії, будівельна техніка, трудовий ресурс з досвідом роботи.

Цілком погодився з такою думкою і представник потенційного інвестора Хакбаз Нежаду Соруш, який має намір вкласти кошти у завершення будівництва квартир. Але з незрозумілих причин, хоча переговори ведуться вже декілька місяців, інвестор так і не отримав повної інформації стосовно реального стану справ на підприємстві.

Як підкреслив Володимир Івашко, така ситуація категорично не влаштовує ні людей, ні владу, тому найближчим часом будуть вжиті дієві організаційно-правові заходи у напрямку вирішення наболілого питання отримання житла ошуканими людьми.

Для покращення ситуації на підприємстві, наступним кроком є розробка інвестором плану санації ПАТ «Будівельна компанія «Домобудівник», погодження його комітетом кредиторів, загальними зборами кредиторів та «Райффайзен Банк Аваль» і винесення його на затвердження Господарському суду Чернігівської області.

Враховуючи соціальну значимість піднятого питання, обласна державна адміністрація буде всебічно сприяти реалізації заходів по відновленню платоспроможності даного підприємства та виконання ним взятих на себе зобов’язань.

Голова облдержадміністрації наголосив: лише за умови чіткої злагодженої співпраці влади, керівництва підприємства, правоохоронних органів, ради кредиторів, арбітражного керуючого можливе позитивне вирішення вимог постраждалих сімей та надання всебічної допомоги інвестору.


Прес-служба облдержадміністрації