back

Президія Громадської ради обговорила подальші кроки по громадському контролю створення лісопарку «Ялівщина»

05-05-2014 | 10:09

Днями відбулось чергове засідання президії Громадської ради при облдержадміністрації. Вела засідання голова Громадської ради при облдержадміністрації Наталія Проскуріна.

Першим питанням було обговорено співпрацю Громадської ради та Чернігівської обласної державної телерадіокомпанії «Сівер-центр», зокрема щодо участі громадськості в підготовці щотижневої телепрограми «Аргумент». Було запропоновано провести журналістське розслідування проблемних питань створення регіонального ландшафтного парку «Ялівщина» та обговорити напрацьований матеріал у форматі засідання за «круглим столом» з широким залученням представників громадськості.

Член Громадської ради Світлана Жимолостнова, яка була присутня на зібранні, запропонувала членам президії Громадської ради висловити своє ставлення до діяльності генерального директора Чернігівської обласної ТРК «Сівер-центр» Аркадія Білібаєва. Члени президії відмовились обговорювати це питання, посилаючись на те, що анонсованим предметом розмови є налагодження співпраці з обласним телебаченням для чого на засідання президії і був запрошений генеральний директор телерадіокомпанії. Тож питання відповідності його займаній посаді обговорювати некоректно. Було зазначено, що до цього питання доцільно буде повернутися в разі незадовільного результату спільної роботи з вини керівництва телерадіокомпанії.

На засіданні президії розглянули питання моніторингу рішень щодо створення РЛП «Ялівщина». Члени президії Громадської ради вирішили звернутися до прокуратури міста Чернігова щодо перевірки законності рішення 40-ої сесії Чернігівської міської ради про безоплатну передачу у власність приватним особам земельних ділянок на території лісопарку «Ялівщина» та до депутатів Чернігівської міської ради щодо відміни вищезгаданого скандального рішення. Було вирішено повторно звернутися до депутатів Чернігівської міської ради щодо запровадження на наступній сесії тимчасового мораторію (до кінця 2014 року) на передачу у власність, оренду та зміну цільового призначення земель лісопарку.

Вирішено також звернутися до депутатів обласної ради та голови обласної ради Миколи Зверєва щодо вирішення подальшої долі РЛП. Члени президії Громадської ради при облдержадміністрації, зважаючи на неодноразові намагання Чернігівської міської ради перешкоджанню створення РЛП та безвідповідальне ставлення до цього питання окремих депутатів міської ради, вважають, що РЛП «Ялівщина» необхідно створити як комунальне підприємство обласної ради. Рішення 19-ої сесії 6-го скликання Чернігівської обласної ради від 28 березня цього року про створення РЛП «Ялівщина» до кінця поточного року повинно мати своє логічне продовження — призначений директор, напрацьовані і прийняті відповідні установчі документи, визначені джерела його фінансування. Проведення конкурсу на посаду директора РЛП та громадське обговорення кандидатур — принципова позиція Громадської ради при облдержадміністрації.

На засіданні члени президії висловили зауваження щодо співпраці з облдержадміністрацією. На звернення та пропозиції Громадської ради неоперативно надаються відповіді. Представники Громадської ради не залучається до обговорення важливих питань роботи облдержадміністрації, зокрема щодо оптимізації структури та скорочення чисельності працівників облдержадміністрації. Не завжди запрошуються її представники на засідання колегій структурних підрозділів облдержадміністрації, призупинена діяльність робочої групи з вивчення та впровадження перспективних напрямів діяльності з питань охорони культурної спадщини в області щодо перспектив створення управління охорони культурної спадщини.

Також членами президії були обговорені інші поточні питання роботи Громадської ради. Вирішено ініціювати у II кварталі проведення двох засідань за «круглим столом»: щодо обговорення обласної програми з профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів та обговорення пропозицій щодо участі громадськості області у вирішенні проблемних питань Менського зоопарку.

На підставі звернення до Громадської ради громадської організації «Інститут сучасних проблем України» попередньо вирішено розпочати громадський моніторинг виконання міської програми охорони тваринного світу, регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами у місті Чернігові на 2011—2015 роки.

Напередодні Дня Перемоги члени президії Громадської ради задля попередження та уникнення провокацій висловились за небажаність присутності на вулицях населених пунктів області георгіївських стрічок, які нині використовуються сепаратистами та символізують загрозу іноземної агресії проти України.


Громадська рада
при облдержадміністрації